open-navfaktor-logo
search
Zagađenje zraka
U apotekama nestašica respiratornih maski, kada stižu nove količine?
 Kontaktirali smo dobavljače, ali ni oni uglavnom više nemaju respiratornih maski, kazali su nam u jednoj od apoteka
17.01.2020. u 11:41
get url
text

Zbog velikog zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo, na gradskim ulicama sve češće možemo vidjeti ljude koji nose respiratorne maske preko lica, kako vi se zaštitili od zagađenja i eventualnih zdravstvenih problema. Međutim, oni koji su već kupili zaštitne respiratorne maske mogli bi se nazvati sretnicima, budući da je od jučer u većini sarajevskih apoteka takvu masku nemoguće kupiti. 

Novinari Faktora posjetili su nekoliko poslovnica JU Apoteke Sarajevo, ali i onih privatnih, gdje su nam potvrdili da više nemaju respiratornih maski koje bi prodali. 

- Jučer smo prodali posljednje komade. Kontaktirali smo dobavljače, ali i oni uglavnom više nemaju respiratornih maski - kazali su nam u jednoj od apoteka, a slične odgovore dobili smo i u ostalima. 

U zvaničnom odgovoru iz JU Apoteke Sarajevo potvrdili su nam da su kontaktirali sve ovlaštene veledrogerije medicinske opreme kako bi obezbijedili dovoljne količine respiratornih maski radi adekvatne zaštite stanovništva.

- Trenutno stanje u našim apotekama je minimalno, a veću isporuku očekujemo u toku sutrašnjeg dana - naveli su.

Tokom zimskih mjeseci svake godine, kada kvalitet zraka prema mjerinjema postane opasan za stanovništvo, u sarajevskim apotekama se bilježi i povećanje potražnje za respiratornim maskama. 

Iz JU Apoteke Sarajevo kao zaštitu od štetnih čestica iz vazduha preporučuju korištenje respiratorne maske (Filtering Face Piece - FFP) sa dva, odnosno tri filtera, koji imaju sposobnost da filtriraju 94% ili 99% čvrstih i tekućih čestica koje se trenutno nalaze u zagađenom zraku.

- U danima najvećeg zagađenja bi se trebale koristiti FFP 3 maske - kazali su iz JU Apoteke Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.