open-navfaktor-logo
search
Prekomjerna potrošnja
U Banjoj Luci proglašena vanredna situacija zbog vode
AUTOR: Faktor/RTRS
19.06.2024. u 12:53
get url
text
Zbog prekomjerne potrošnje vode koja odlazi na bazene i zalijevanje bašti, Štab za vanrede situacije danas je na području Banje Luke proglasio vanrednu situaciju do 15. jula, uključujući i Trn.
Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković istaknuo je poslije sjednice da će zbog toga uvesti i povećane kontrole.
- Djelovat ćemo preventivno i uvest ćemo komunalnu policiju i inspekciju da nadzire situaciju - kazao je Stanivuković.
On je zamolio građane na solidarnost, te da ako imaju potrebu za većom količinom vode, da angažuju Civilnu zaštitu zbog cisterni sa vodom.
Iz banjalučkog Vodovoda jučer su apelovali na građane da racionalno troše vodu, s obzirom na to da se sa porastom temperature zraka očekuje povećana potrošnja, a već je primjetno sporije punjenje i brže pražnjenje rezervoara.
- Ako želimo da izbjegnemo probleme s vodosnabdijevanjem, nepopularne redukcije, moramo svi zajedno da radimo. Nadamo se i želimo da vjerujmo da je svaki pojedinac svjestan svoje odgovornosti, ali i doprinosa općem dobru - naveli su iz Vodovoda.
Iz ovog komunalnog preduzeća apelovali su na građane da izbjegavaju pranje automobila i dvorišta, prekomjerno zalijevanje zelenih površina i vrtova i slično.
- Stanovništvo na seoskom području molimo da ne dopunjava bunare iz sistema i da će im u slučaju da ostanu bez vode biti osigurana cisterna - naveli su iz Vodovoda.
Dodaju da su svi sistemi u funkciji, a da je Fabrika vode u punom kapacitetu.
- Dat ćemo sve od sebe da tako i ostane, a tamo gdje zakaže naći ćemo adekvatno rješenje. Komunalna policija i radnici Vodovoda kontrolisat će potrošnju - navodi se u saopćenju.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.