open-navfaktor-logo
search
Odluka Rijaseta
U Banjoj Luci se formira medresa "Reis Ibrahim ef. Maglajlić"
Rijaset je na prijedlog reisu-l-uleme imenovao Sadžida ef. Ramića za rukovodioca Ureda za hadž i umru
26.12.2019. u 15:59
get url
text
Rijaset sjednica
Rijaset sjednica

Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana petnaesta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Rijaset je razmatrao Izvještaj Komisije za odabir Ilmihala za drugi i treći nivo mektebske pouke i prijedloge sadržaja udžbenika koji su ispunili kriterije proslijedio Vijeću muftija na očitovanje. Vijeću muftija je upućeno i uputstvo za mektebsku transkripciju kur'anskih sura latiničnim pismom u ilmihalima za mektebsku pouku koja bi trebala olakšati polaznicima mekteba i muallimima pravilno učenje sura u skladu sa tedžvidskim pravilima.

Prihvaćena je informacija o uspostavi sistema upravljanja kvalitetom u Rijasetu i na osnovu nje je doneseno više zaključaka i zaduženja. Donesena je odluka o formiranju medrese "Reis Ibrahim ef. Maglajlić" u Banjoj Luci kao i osnivački akti potrebni za njenu registraciju.

Usvojen je Poslovnik o radu Programskog savjeta Media centra i Poslovnik o radu savjeta za vjerska pitanja i savjeta za administrativna pitanja Muftijstva tuzlanskog. Također, Rijaset je dao suglasnost na prijedlog Satuta Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Rijaset je na prijedlog reisu-l-uleme imenovao Sadžida ef. Ramića za rukovodioca Ureda za hadž i umru i rješavao radno-pravni status i druga kadrovska pitanja uposlenika IZ i institucija kojima je Rijaset osnivač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.