open-navfaktor-logo
search
Na Trgu Krajine
U Banjoj Luci skup protiv odluka Christiana Schmidta: Ko ga režira, a ko podržava?
Skup podrške institucijama Republike Srpske pod nazivom "Sloboda" u Banjoj Luci koji zvanično orgaziniziraju Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), a nezvanično Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), bit će održan danas.
20.04.2022. u 14:52
get url
text

Boračka organizacija pojasnila je kako mirnim protestima žele izraziti "građanski bunt" protiv posljednje odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, a kojom se suspendira Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

VEZANI TEKST - SDS: Zašto skup BORS-a u Banjoj Luci najavljuje portparol SNSD-a?

 

Nedugo nakon najave i poziva na okupljanje pojavilo se i pitanje: Da li je BORS zapravo organizator, te se o ovom pitanju oglasio i SDS navodeći:

- Simptomatično je da je odluku o protestima saopćio portparol SNSD-a, što znači da iza ove ideje ustvari stoji upravo vlast i to upravo ona vlast koja je i dovela do ove krize i teške situacije u kojoj se našao RS i njen narod. Vlast se ne može amnestirati krijući se iza naroda i boraca, što joj je očito zadnja namjera.

Iz SDS-a su iznijeli jasan stav kako ne prihvataju bonska ovlaštenja, ali da, također, ne prihvataju ni bježanje vlasti od odgovornosti za sve kazne i sankcije zbog kojih će nažalost najviše ispaštati RS i građani.

I Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, ocijenio je ovaj skup kao stranački kojim SNSD sa isključivim ciljem da gurne narod i borce u zaštitu bogatstva i moći Milorada Dodika.

- Nema dileme da je to njihova režija. Smišljeno idu u potpunu eskalaciju. Umjesto pregovora sa drugom stranom u cilju rješavanja otvorenih pitanja, oni ciljano idu na kreiranje što većih tenzija. Umjesto mudre politike po ugledu na rukovodstvo Srbije oni neće da razgovaraju nego vuku poteze koji ne ostavljaju prostora za pronalazak rješenja – naveo je on.

VEZANI TEKST - Borenović o najavljenom skupu u Banjoj Luci: SNSD i Dodik smišljeno idu u potpunu eskalaciju

Proteste će, pored MUP-a RS-a, nadzirati i vojnici EUFOR-a koji je, također, procijeno da skup organizira SNSD.

Prvenstveno su organizatori zanemarili Gradsku upravu Banja Luke ne traživši dozvolu za skup, odao je ranije gradonačelnik Draško Stanivuković, no kako danas saznajemo, dozvola je ipak zatražena.

- Organizatori skupa "Sloboda" tražili su dozvolu za današnje okupljanje na Trgu Krajine od Grada Banje Luke, te im je ista i odobrena – naveli su iz Gradske uprave.

Nenad Nešić, predsjedik DNS-a, kaže za Faktor kako će se on pojaviti na svakom skupu koji znači podršku opstanku RS-a, bez obzira na to ko je organizator.

- I u koliko budem prisutan, bit ću prisutan kao građanin Republike Srpske, kao Srbin kome je RS u srcu. Da li se slažem sa načinom organizovanja? Ne. Da li je to trebalo mnogo bolje? Da – kaže Nešić.

VEZANI TEKST - Proteste u Banjoj Luci nadzirat će vojnici EUFOR-a, procjenili da skup uglavnom organizira SNSD

 

Na pitanje sa čim se tačno ne slaže kada je u pitanju način organizovanja ovog skupa, Nešić odgovara:

- Mislim da je taj skup trebao pokazati srpsko jedinstvo i da je trebalo da učestvuju svi politički predstavnici, intelektualna elita, borci... I da to bude jedan velebni skup sa kojeg bi se poslala jedna poruka jedinstva srpskog naroda, ali i poruka svima onima koji žele da mimo zakona i mimo volje naroda mijenjaju ustavnu strukturu BiH.

Navode PDP-a i SDS-a kako zapravo SNSD stoji iza ovog okupljanja Nešić je kratko prokomentarisao kazavši da je, prema njegovim saznanjima, BORS zvanično organizator skupa.

- Ko stoji iza boračke organizacije, zaista se nisam bavio. Očigledno je ostatku opozicije dosadno, pa se bave i traže neke tajne i ne znam šta već – istakao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.