open-navfaktor-logo
search
Burno u bh. entitetu RS
U Banjoj Luci večeras novi protest opozicije: Ubijeđeni su da je Trivić pobijedila Dodika, tvrde da brane volju naroda
Opozicione partije u Republici Srpskoj najavile su novi protest koji će biti organizovan danas u Banjoj Luci. Okupljanje je zakazano za 18 sati u banjalučkom parku Mladen Stojanović odakle će biti organizovana protestna šetnja ka Trgu Krajine u centru ovog grada.
09.10.2022. u 11:00
get url
text

Večerašnji protest biće organizovan na isti način kao i prethodni koji je u Banjoj Luci održan u četvrtak. Tada se okupilo više hiljada članova opozicionih stranaka i drugih građana. Policija je saopćila da je na skupu bilo 2.500 ljudi, što su iz opozicije ocijenili kao netačan i ponižavajući podatak.

Razlog protesta su sumnje u izborne krađe i prevare, posebno kada je u pitanju izbor za predsjednika Republike Srpske. Za ovaj nivo na upravo završenim Opštim izborima u BiH bilo je oko 34.000 nevažećih listića, a prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije BiH, kandidat SNSD-a Milorad Dodik ubedljivo vodi ispred kandidata opozicije Jelene Trivić za oko 28.000 glasova.

Opozicija u RS-u ne prihvata ovakve rezultate i tvrde da Trivić gubi zbog malverzacija koje su se dešavale u izbornoj noći, zbog čega traže otvaranje vreća, ali i ponavljanje izbora za ovaj nivo u cijeloj RS.

VEZANI TEKST - Trivić na protestu opozicije u Banjoj Luci: Ja se umoriti neću

- Ubijeđeni smo da je Jelena Trivić pobijedila i učinićemo sve da zaštitimo izbornu volju naroda koja je na posljednjem protestu bila toliko jasna, glasna i dostojanstvena, da to više niko ne može zaustaviti. Nastavićemo i da se utvrdi odgovornost onih koji su brutalno krali izbornu volju građana. Neće nas ništa spriječitu na tom putu - kazao je ranije predsjednik PDP-a Branislav Borenović. 

Zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović je pozvao sve institucije da se uključe.

- Očekujemo od CIK-a BiH da se utvrdi stvarno stanje. Treba da se uključe svi, pa i Tužilaštvo, da se utvrdi kako su nastajali toliki nevažeći listići. Mi ne branimo samo Jelenine glasove, nego volju naroda. Ovo je prekrajanje volje građana epskih razmjera - rekao je Radović u petak, najavljući nove proteste.

Jelena Trivić je rekla da je opozicija u dva procesa, pravnom ka institucijama, i drugom kroz organizovanje protesta.

- Mi nećemo stati ni odustati - rekla je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.