open-navfaktor-logo
search
Dan visokih zvanica
U bazi Butmir izvedene vježbe u sklopu EUFOR-ovog "Brzog odgovora 2022"
U bazi Butmir u Sarajevu upriličen je Dan visokih zvanica u okviru vježbe "EUFOR - Brzi odgovor 2022" u kojoj je izvedena i metodsko-pokazna vježba kojom je demonstrirana EUFOR-ova sposobnost na kopnu i u zraku kao i tehničko-taktički zbor vozila i opreme Multinacionalnog bataljona.
24.10.2022. u 18:16
get url
text

Događaju su prisustvovali komandant EUFOR-a general major Anton Wessely, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović i drugi visoki zvaničnici.

Prvo su postrojene snage EUFOR-a, a potom su održane metodsko-pokazne vježbe kojom je demonstrirana EUFOR-ova sposobnost na kopnu i u zraku.

Dva helikoptera koja su učestvovala u vježbi su iz austrijskih snaga, a druga dva iz mađarskih vojnih jedinica koje djeluju u sklopu EUFOR-a.

General-major Wessely u obraćanju prisutnima kazao je da će zajednička misija EUFOR-a Althea doprinijeti stabilnosti države BiH.

- U skladu s našom misijom mi u EUFOR-u demonstriramo potpunu posvećenost EU-a kao i šire međunarodne zajednice svim građanima Bosne i Hercegovine. Mi smo nepristrasni i tretiramo sve entitete i narode na nepristrasan i jednak način. Partneri smo bh. vlastima, Oružanim snagama BiH, organima za provođenje zakona i na kraju svakoj osobi u Bosni i Hercegovini bez obzira na nacionalnost, političko opredjeljenje ili vjersku pripadnost - rekao je Wessely te dodao:

- EUFOR se sastoji od zemalja učesnica u misiji od Turske na istoku do Čilea na zapadu. U našoj misiji služe vojnici iz 20 zemalja koji svakodnevno pružaju podršku našim partnerima u BiH. Moto naših snaga glasi "20 zemalja ujedinjeni za Bosnu i Hercegovinu" - kazao je on.

Aurelie Valtat, predstavnica Delegacije EU-a u BiH, istakla je da današnji događaj jasno pokazuje posvećenost Evropske uniji stabilnosti BiH na njenom putu prema članstvu u EU.

- Ovaj događaj je i znak ohrabrenja za sve ljude u BiH i njene političke lidere da uradimo sve ono što je potrebno da bi se došlo do budućnosti BiH u EU. Vježba pokazuje nedvosmislenu posvećenost EU-a suverenitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine - rekla je Valtat.

Vojnici iz 20 zemalja okupili su se na vojnoj vježbi u Bosni i Hercegovini koja bi trebala trajati do 22. novembra. Samo iz Italije je stiglo više od 250 vojnika s vojnom opremom i vozilima.

U narednim danima će se svih 20 zemalja okupiti na ovoj vježbi koja će se odvijati na različitim urbanim i ruralnim lokacijama širom Bosne i Hercegovine, u koordinaciji s Oružanim snagama BiH i lokalnim zajednicama koji će dati svoj doprinos logističkoj i administrativnoj podršci.

Kao i prethodnih godina, dodatni vojnici će privremeno povećati broj EUFOR-a i učestvovat će u taktičkim vježbama i patroliranju.

Operacija EUFOR Althea aktivna je u BiH od 2004. godine i nasljednica je NATO-ve mirovne misije u zemlji.


 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.