open-navfaktor-logo
search
U Vili Mir
U Beogradu se danas sastaju Vučić, Dodik, Brnabić, Cvijanović, Dačić i Stevandić
AUTOR: Fena
11.04.2024. u 12:11
get url
text
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić susrest će se u četvrtak u Beogradu s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, a tokom susreta bit će riječi o organizaciji "vaskršnjeg sabora Srba" koji bi se 5. i 6. maja trebao održavati širom Srbije.
Tokom susreta također bit će riječi i o zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja bi 2. maja trebala razmatrati prijedlog rezolucije kojom se podsjeća na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine i ponovo osuđuje taj zločin.
Na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a 2. maja naći će se izvještaj generalnog sekretara posvećen izgradnji kulture mira odnosno "promocija kulture mira te međureligijskog i interkulturalnog dijaloga, razumijevanja i saradnje".
U okviru te tačke očekuje se i rasprava o rezoluciji u povodu 29. godišnjice genocida u Srebrenici gdje su u julu 1995. godine pripadnici vojske i policije bosanskih Srba nakon okupacije zone pod zaštitom UN-a ubili više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka.
Taj je masakr u nizu presuda koje su donijeli Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ) kvalificiran kao genocid.
Prema dostupnim informacijama, Njemačka i Ruanda prihvatile su biti sponzori rezolucije o Srebrenici koja sada postoji u formi nacrta i o njenom se sadržaju još pregovara u diplomatskim krugovima u sjedištu UN-a.
Vučić je ranije najavio kako će putovati u New York ovog mjeseca i tamo pokušati učiniti sve što može ne bi li spriječio usvajanje rezolucije iako priznaje kako su mali izgledi da u tome ovoga puta uspije jer Generalna skupština odluke donosi običnom većinom.
Kako je saopćeno iz press centra srbijanskog predsjednika, na današnjem sastanku u Beogradu koji će se održati u Vili Mir s početkom u 18 sati, učestvovat će i predsjednica srbijanske Skupštine Ana Brnabić, srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović te predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.