open-navfaktor-logo
search
Nova farsa
U Beogradu sutra presuda Huseinu Mujanoviću: Vučićeva Srbija nastavlja proganjati borce ARBiH, a štititi zločince
U Beogradu će sutra u Višem sudu biti izrečena presuda Huseinu Mujanoviću, kojeg srbijansko tužilaštvo sumnjiči za zlostavljanje srpskih zatvorenika u vojnom zatvoru 1992. godine u sarajevskom naselju Hrasnica.  
08.05.2022. u 18:01
get url
text

VEZANI TEKST - Sud u Srbiji poništio presudu Huseinu Mujanoviću

Golgota Mujanovića, nekadašnjeg pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, počela je u julu 2018. godine kada je uhapšen na graničnom prijelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Od tada je u pritvoru.

Prema optužnici, u periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. u zatvoru u Hrasnici, koji je vodila ARBiH, bilo je oko 30 srpskih zatvorenika. Zatvorenici su, prema optužnici, držani u lošim uvjetima i zlostavljani. Neki od njih su prebijani u obližnjem skloništu, nakon čega je njih šest umrlo. Mujanoviću se na teret stavljalo da je lično tukao dva zatvorenika koja su preživjela.

VEZANI TEKST - Bivši pripadnik Armije RBiH truhne u zatvoru u Srbiji: Sud odbio sve svjedoke odbrane Huseina Mujanovića

Mujanović je u julu 2020. osuđen na 10 godina zatvora, da bi početkom marta 2021. Apelacioni sud u Beogradu poništio osuđujuću prvostepenu presudu. Tako se nastavlja praksa da Srbija, koja je učestvovala u agresiji na BiH i nije spriječila genocid u Srebrenici, što je utvrđeno sudskom odlukom, kroji (ne)pravdu.

Na osnovu neselektivno pravljenih spiskova, krajem 2019. godine, također na graničnom prijelazu između BiH i Srbije uhapšen je i Osman Osmanović iz Brčkog. Osmanović je bivši pripadnik ARBiH i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) i uhapšen je nakon što su protiv njega podnesene krivične prijave zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina.

VEZANI TEKST - Hitno postupanje: Da li će Beograd predmet "Edin Vranj" ustupiti BiH, zašto se šuti o Mujanoviću i Osmanoviću

U martu ove godine beogradski sud ga je osudio na pet godina. U septembru 2021. Srbija je na graničnom prijelazu sa BiH uhapsila i Edina Vranja, bivšeg visokopozicioniranog službenika Federalne uprave policije. Nakon intezivne diplomatske borbe bh. institucija Vranj je 18. oktobra pušten iz pritvora. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je to želio prikazati kao znak dobrosusjedskih odnosa. 

Da Vučić i srbijanska vlast zaista vode računa o tome izručili bi BiH komandanta Taktičke grupe "Ozren" VRS-a Novaka Đukića, osuđenog na 20 godina zatvora jer je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli i kriv je za masakr u maju 1995. na Kapiji.

VEZANI TEKST - Odbjeglog zločinca Novaka Đukića tek ove godine izbrisali s biračkog spiska

Đukić je prije odlaska na izvršenje kazne pobjegao u Srbiju, gdje i danas slobodno živi, jer ima srbijansko državljanstvo. Istovremeno traje farsa od sudskog procesa u Beogradu, jer je Đukić, kao slabog zdravlja.

Da postoje iskrene namjere u procesuiranje ratnih zločina, Beograd bi se potrudio da izruči, ili barem privede, predsjednika Boračke organizacije RS-a Milomira Savčića, osumnjičenog da je učestvovao u srebreničkom genocidu. Savčić je pobjegao iz BiH, najvjerovatnije u Srbiju, u augustu prošle godine. Tamošnja policija tvrdi da Savčić nije u Srbiji, ali da li joj je vjerovati?

Zbog slučajne ili namjerne sporosti pravosudnih institucija BiH Savčić umjesto da je na optuženičkoj klupi uživa na slobodi, a Beograd očigledno nema ništa protiv toga.    

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.