open-navfaktor-logo
search
Porast oboljelih
U BiH 14 novih slučajeva, ukupno zaražene 83 osobe
U Bosni i Hercegovini zabilježeno je novih 14 slučajeva zaraženih koronavirusom, pa je ukupan broj trenutno 83. 
20.03.2020. u 18:04
get url
text
UKC RS
UKC RS

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite bh. eniteta Republika Srpska potvrdio je na današnjoj pres konferenciji da se povećao broj oboljelih.

- Svi su u kućnoj izolaciji i imaju blage simptome. Radi se o osam muškaraca i šest žena. Pet muškaraca je srednje životne dobi, trojica su mlađi, dok su tri žene srednje, jedna je starija, a dvije mlađe dobi.

Jedanaest osoba je iz Banje Luke, po jedna iz Dervente, Čelinca i Bosanske Gradiške -  kazao je Šeranić.

On je istakao da je 12, od ukupno 14 novih slučajeva, u vezi sa trećim klasterom iz Banje Luke.

- I dalje je to žarište koje se širi i koje pokušavamo staviti pod epidemiološku kontrolu – rekao je Šeranić.

Pored tog, trećeg klastera, jedna osoba je dobila virus u krugu porodice, dok je još jedna osoba doputovala iz Austrije.

- Imamo mali broj onih koji su doputovali iz inostranstva, što znači da su  mjere po tom pitanju urodile plodom – dodao je.

Govoreći o jučerašnjem zaustavljanju autobusa u Bosanskoj Gradišci, Šeranić je kazao da su uzeti uzorci od osoba koje su navele da su bile u kontaktu sa zaraženom osobom u Austriji i ti nalazi su negativni.

- Oni i dalje, kao i drugi iz tog autobusa, ostaju u izolaciji – dodao je Šeranić.

Šeranić je naveo da je u RS 11.695 osoba u nadzoru, a 385 je izašlo iz nadzora. U UKC RS-a ih je 15 , četiri na odjelu, a 11 na izolaciji u smislu daljeg praćenja, a 104 osobe su izašle iz izolacije iz UKC-a RS.

Istakao je da je trenutno tržište lijekova stabilno, ali da je važno da se ne gomilaju zalihe kako neko kome je potreban ne ostane bez lijeka.

Podsjećamo, jutros je potvrđeno da je pet lica zaraženo u Konjicu. Svi oboljeli bili su prisutni na proslavi godišnjice kompanije Igman.

Među njima je, kako smo ranije objavili, i direktor ove firme Đahid Muratbegović, kao i mladi konjički pjevač Berin Buturović, koji je zabavljao goste na proslavi.

  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.