open-navfaktor-logo
search
Upozorenje stanovništvu
U BiH izdato narandžasto upozorenje na obilne padavine i vjetar južnog smjera
Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je narandžasto upozorenje na obilne padavine i vjetar južnog smjera, javlja Anadolija.
11.02.2024. u 14:51
get url
text

Upozorenje je izdato za područje područje Hercegovine i jugozapada Bosne. Očekuje se vjetar južnog smjera širom Bosne i Hercegovine. Upozorenje na padavine izdato je za period od subote do večeras do 21 sat.

- Prognozirana količina akumuliranih padavina se uglavnom kreće od 40 do 80 litara po metru kvadratnom. Lokano može pasti i više. Udari vjetra južnog smjera od 50 do 70 kilometara na sat. Na planinama i visoravnima do 90 kilometara na sat - saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine.

Fotoreporter Anadolije zabilježio je blagi porast vodostaja Miljacke u Sarajevu.

Svjetska meteorološka organizacija objavila je preporuke i mjere građanima.

- Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uvjeti za vožnju usljed smanjene vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila usljed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući - dodali su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.