open-navfaktor-logo
search
Novi slučajevi
U BiH još 11 zaraženih koronavirusom
U RS-u danas je potvrđeno još 11 novih zaraženih korona virusom (COVID 19).
24.03.2020. u 18:10
get url
text
Alen Šeranić
Alen Šeranić

Tako je ukupan broj zaraženih virusom COVID 19 u BiH narastao na 164. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić je potvrdio da  je testirano 55 novih osoba, od kojih je 11 bilo zaraženo koronavirusom. 

Radi se o četiri muškarca i sedam žena, a 10 je iz Banje Luke i jedno iz Laktaša.

- Rađeni su kontakti doktora medicine sa UKC RS-a koji je potvrđen kao pozitvan i svi kontakti su bili negativni – potvrdio je ministar Šeranić.

Što se tiče svih do sada zaraženih, jedno je na respiratoru, jedno sa teškom kliničkom slikom. U izolaciji u UKC RS-a je 14 osoba, a pod nadzorom u RS-u je 15.889 osoba, 837 je izašlo iz nadzora.

Što se tiče karantina u Bosanskoj Gradišci, tamo je u karantinu 38 osoba od čega tri žene. Devet ih je iz RS, a 29 iz FBiH.

- Danas je dogovoreno da svaki dan na sat vremena te osobe budu sprovedene na područje FBiH sa rješenjima o karantinu i bit će predati tamo na zbrinjavanje – dodao je Šeranić.

Kazao je da će se morati još ofanzivnije djelovati u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije u smislu jasnijeg odvajanja pozitivnih i negativnih, masovnijeg tesriranja kako bi se utvrdio status pozitvnih odnosno negativnih...

- Na taj scenario se pripremamo. Nabavili smo određenu količinu testova, oko 1.500 do 2.000, a krajem sedmice očekujemo donaciju UNDP-a sa oko 25.000 testova. Tada će uslijediti testiranje svih koji su označeni kao kontakti osoba koje su bile pozitivne. Pravit ćemo i karantin za sve pozitivne i radi se o Studentskom paviljonu u Banjoj Luci i to već od sutra – rekao je Šeranić.

Najavio je nabavku još 20 respiratora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.