open-navfaktor-logo
search
Podaci Ministarstva
U BiH od koronavirusa oboljele 694 osobe, polovinom aprila stižu respiratori i zaštitna oprema
Prema zvaničnim podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine objavljenim večeras iza 18 sati broj zaraženih novim koronavirusom u zemlji porastao je na 694 osobe.
06.04.2020. u 20:49
get url
text

Od ukupnog broja zaraženih u BiH u Republici Srpskoj su registrovane 304 osobe pozitivne na koronavirus, dok je u Federaciji BiH taj 377. U Brčko Distriktu od COVID-19 oboljelo je 13 ljudi. Do sada je u BiH preminulo 29 osoba, kažu podaci ovog ministarstva.

Kreiranje prioriteta u okviru postojećih lista potreba za medicinskom opremom, delegiranje kontakt osoba koje će biti zadužene za raspodjelu medicinske opreme i medicinskih sredstava i isporuka testova za BiH, bile su teme danas održane pete konferencije zdravstva u BiH kojom je predsjedavala ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

Na konferenciji su učestvovali Victor Olasvszky, šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH; Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BIH; Steliana Nedera, šefica UNDP-a u BiH; Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH; Akif Pezerović, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH; Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske; Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva; Dušan Kojić, član Koordinacijskog tijela BiH u ime Ministarstva civilnih poslova.

Na konferenciji je zaključeno da će, s obzirom da je uloga Ministarstva civilnih poslova BiH koordinirajuća, to ministarstvo u najkraćem roku prikupiti imena kontakt osoba iz RS, FBiH i Brčko distrikta kako bi cijeli proces distribucije potrepština bio što brži i u korist onih kojima je potreban.

Imajući u vidu da bi medicinska oprema trebala biti isporučena u najkraćem roku, Ministarstvo će odmah tražiti redefiniranje postojećih lista koje će biti prilagođene realnim potrebama u ovom momentu. Kao takve će ih dostaviti u ured UNDP-a i Koordinacijskom tijelu za zaštitu i spašavanje BiH.

- Treba imati u vidu da je u ovom trenutku i tržište za nabavku opreme ograničeno zbog globalne potrebe te će, stoga, Ministarstvo civilnih poslova insistirati na hitnom pripremanju realnih i nedvosmisleno jasnih lista - ističu iz ovog ministarstva.

Predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije, ureda u BiH, toekom ove sedmice će zdravstvenim vlastima BiH dostaviti 10.000 testova čija je nabavka omogućena sredstvima Ureda SZO u BiH, kao i sredstvima globalne kancelarije SZO. Testovi će u jednakom omjeru biti dostavljeni, kako je zaključeno na konferenciji, u FBiH i RS, a količina namijenjena Distriktu će biti, prema riječima šefa Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Akifa Pezerovića, proslijeđena u Tuzlu s obzirom da se testiranja za stanovnike Distrikta tamo odvijaju.

Predstavnici UNDP-a će u periodu od 15. do 25. aprila ove godine primiti prve količine respiratora i lične zaštitne opreme na temelju čega je potrebno izvršiti raspodjelu. Distribucija će biti izvršena sukladno dostavljenim potrebama sa sve tri navedene razine. Veoma važno je naglasiti da će biti jasno odijeljena donirana od kupljene opreme.

Za sljedeću Ministarsku konferenciju zdravstva u BiH predložene teme će se odnositi, između ostalih, i na mentalno zdravlje stanovnika BiH tokom COVID-19 epidemije u BiH, a Ministarstvo će organizirati prvu sljedeću konferenciju nakon završetka postavljenih rokova sa današnje kako bi se pratio tok realizacije dogovorenih aktivnosti i kako bi javnost u najkraćem roku bila upoznata sa rezultatima, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.