open-navfaktor-logo
search
Zdravstveni turizam
U BiH se sve više dolazi zbog manjih troškova liječenja, ali i uljepšavanja
Posljednji trendovi pokazuju da sve više turista dolazi u Bosnu i Hercegovinu, osim na rekreaciju i razonodu, i na rehabilitaciju i neinvazivne zahvate zbog znatno nižih cijena u odnosu na njihove zemlje.
29.10.2022. u 10:56
get url
text

Prateći trend i "Reumal" Fojnica, koji se donedavno doživljavao kao rehabilitacijski centar, namijenjen za relativno stariju, zdravstveno - problematičniju populaciju, postao je primamljiva destinacija i za goste koji nemaju izraženu potrebu za liječenjem, već za aktivnim odmorom, zabavom i rekreacijom.

- Različitim oblicima edukacije osoblja, ali i sadržajnim osvježenjima, i lječilište 'Reumal' Fojnica, je nastojalo prednjačiti u odnosu na konkurenciju i biti zadani cilj svima koji se bave rehabilitacijom. Jednostrano turističko profiliranje sredine vremenom je postalo limitirajući faktor njenog daljeg turističkog razvoja i zahtijevalo je hitne preinake – istaknuo je za Fenu izvršni direktor Reumala Alija Mukača.

U Reumal ne dolaze više samo bolesni

Stoga su renovirali kompletne objekte, od smještajnog dijela, preko fizikalne, bazena, restorana, izgradili wellnes bazene i prateće objekte te dobili prostor za uvođenje potpuno novih sadržaja.

- Velikim dijelom smo tako uspjeli razbiti tabu temu da se u Reumal dolazi samo ako ste bolesni –  navodi izvršni direktor ovoga lječilišta.

Kaže da im dolaze gosti iz cijelog svijeta i regije, a u zadnje vrijeme i s Bliskoga istoka, no, da je i dalje najveći broj njih ipak iz naše zemlje i naša dijaspora.

Prema njegovim riječima, zadržavaju se u prosjeku sedam dana, a sezona traje cijele godine.

Trenutna popunjenost Reumala je oko 95 posto i tradicionalno najposjećeniji mjesec u godini je oktobar.

Mukača napominje da se cijene mijenjaju u određenim periodima i da se razlikuju po načinu potpisanih ugovora za određene kategorije te se kreću od 60 maraka po osobi po danu. Za penzionere su cijene do 105 maraka za lično plaćanje sa smještajem u jednokrevetnoj sobi.

Turisti iz regije i inozemstva vraćaju se u svoje zemlje uljepšani i zadovoljni  

- Gosti iz regije i inozemstva uveliko dolaze i na uljepšavanje. Zadrže se par dana koliko je potrebno za jedan nehirurški zahvat, obiđu zanimljivije destinacije naše zemlje i vrate se s ljepšim licem, nosem, zubima – kaže dr. stomatologije i certificirani liječnik za nehirurške intervencije Jelena Krčum.

 Ona smatra da dijasporu i strance posebno privlači sam pristup pacijentu.

- Ovdje se liječnici posvete sto posto pacijentu, što njima ulijeva veliku sigurnost. Također cijene su primamljive, a koriste se apsolutno isti materijali kao i u inozemstvu - navodi dr. Krčum.

Neki tretmani i do šest puta jeftiniji

Cijena usluge je u nekim zemljama i do šest puta veća nego u BiH.

Usporedbe radi, u Švicarskoj aplikacija botoksa košta 1.500 franaka (blizu 2.900 KM), a u BiH 500 maraka. Također 1 ml hijalurona u BiH košta 500 maraka,  naravno, ovisno i o brendu, a u Hrvatskoj oko 800 maraka.

- Klijenti nam dolaze iz Njemačke i Švicarske i Austrije te iz Hrvatske, i to i stranci i dijaspora. Najtraženije su nam usluge primjena dermalnih filera u svim regijama lica i aplikacija botulinumom toksinom (botoks), a osim ženske populacije, o svom izgledu jako brinu i muškarci - ustvrdila je dr. Krčum.

Smatra da je BiH apsolutno konkurentna jer ima stručno i educirano osoblje koje sudjeluje na svjetskim kongresima, stručnim skupovima i savjetovanjima.

Klijenti se vraćaju ili dovode svoje prijatelje, rodbinu

Ivana Mlikota Martinović, zdravstvena radnica i kozmetologinja kaže kako su joj klijentice iz regije; Srbije, Crne Gore i Hrvatske te Slovenije postale redovne.

- Zbog povoljnih cijena i kvalitetne usluge klijentice, odnoso klijenti se vraćaju ili dovode svoje prijatelje, rodbinu - navodi kozmetologinja Ivana.

Napominje kako joj je najtraženiji tretman microneedling i hemijski piling za problematičnu kožu, akne i ožiljke te uklanjanje hiperpigmentacije.

Riječ je, veli, o neinvazivnim metodama podmlađivanja, zatezanja lica koje zaista daju odlične rezultate.

Podsjeća kako jedan tretman micronidlinga u Frankfurtu u Njemačkoj košta oko 250 eura, a kod nas u BiH oko 150 maraka.

- To stvarno nije mala razlika, a klijenti dobiju visoko kvalitetnu uslugu, kao bilo gdje u inozemstvu - tvrdi Ivana.

Tretmani se izvode visokokvalitetnim pilinzima 

Tretmane naime, Ivana radi Mesoesteticom, najvećim proizvođačem koktela za mezoterapiju i vodećima u hemijskim pilinzima za profesonalnu upotrebu koje, uz kozmetologe koriste i doktori, dermatolozi u klinikama.  

Brend menadžerica ove farmaceuteske kuće za BiH Anita Onufrija smatra našu zemlju ništa manje kokurentnom u odnosu na regiju ili inozemstvo kako po cijenama tako i uslugama, odnosno kvalitetu.  

Ističe kako su usluge kod nas potcijenjene pa otuda ta razlika u cijenama.

Arijana Krtić, koja živi i radi u Beču, kaže kako je znala u Mostar doći na dva dana samo radi tretmana lica.

- Kvalitet i stručno osoblje je to zbog čega tretmane lica i masaže radije obavim u Mostaru, a cijena je, naravno, dodatni plus - naglašava ova zadovoljna klijentica.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.