open-navfaktor-logo
search
Do 42 stepena
U BiH sredinom sedmice stiže novi toplotni val, najtoplije za vikend
Na prostoru Bosne i Hercegovine, prema trenutno raspoloživim sinoptičkim kartama, do kraja mjeseca preovladavat će sunčano i suho vrijeme uz veoma malu oblačnost i visoke temperature zraka, ističu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.
18.07.2022. u 15:27
get url
text

VEZANI TEKST - U Evropi krenuo novi toplotni val, meteorolozi upozoravaju: Potpuno je neuobičajen

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, temperature će ove sedmice biti u porastu. Za narednu sedmicu u našoj zemlji najavljen je novi porast temperatura, što svakako može dovesti do izbijanja novih požara u suhim šumskim područjima.

- Od sredine sedmice uz novi toplotni val ove godine, dani bi mogli biti teže podnošljivi. Vrhunac toplinskog vala očekuje se za dane vikenda. Izraženije vrijednosti temperatura prognoziraju se na jugu Hercegovine, a u centralnim područjima Bosne uz nešto niže dnevne temperature izvjesna je do petka svježina u jutarnjim satima. Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od 15 do 22 stepena u Bosni, na jugu zemlje do 26. Najviše dnevne temperature između 32 i 39, na jugu zemlje do 42 stepena - ističu iz FHMZ-a.

Takvo vrijeme u proteklom periodu izazvalo je veliki broj požara u BiH, Hrvatskoj, Mađarskoj, Francuskoj, itd. I FHMZ-a upozoravaju da visoke temperature i visok indeks UV zračenja može štetno djelovati na zdravlje stanovništva, zbog čega su iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo objavili upute građanima kako se ponašati u vrijeme visokih temperatura.

- Postupci u slučajevima ekstremno visokih temperatura (opća uputstva):

● Vrijeme provoditi u izračenim i zahlađenim dijelovima stana, kuće itd.

● Napolje izlaziti samo u krajnjoj nuždi uz adekvatnu odjeću (pamučne tkanine svijetlih boja).

● Konzumirati veće količine tečnosti koja ne sadrži kofein ili alkohol - navode u saopćenju. 

Iz ZZJZ KS upozoravaju sve starije osobe da se strogo pridržavaju pravila jer spadaju u rizičnu skupinu kao i bebe, mala djeca, osobe koje uzimaju određene lijekove, osobe oboljele od hroničnih bolesti, posebno plućni i srčani bolesnici,  osobe koje već imaju povećanu temperaturu tijela zbog nekih upala i sl.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.