open-navfaktor-logo
search
(Ne)jedinstveno tržište
U BiH sve firme u veleprodaji ne moraju izdavati fiskalne račune
Do jedinstvenog tržišta u Bosni i Hercegovini još ćemo se načekati. Firme koje se bave veleprodajom u jednom dijelu države moraju izdavati fiskalne račune u drugom dijelu ne moraju, jer zakone o fiskalizaciji donose se u svakom entitetu posebno, kao i u Distriktu Brčko.
09.02.2024. u 20:04
get url
text

Izgleda da se stanje popravlja. U Republici Srpskoj firme koje se bave veleprodajom nisu bile dužne izdavati fiskalne račune, a sada po novom Zakonu o fiskalizaciji od 2022. godine obavezni su da izdaju fiskalne račune i kupe fiskalne kase.

Firme koje se bave veleprodajom u Distriktu Brčko nisu dužne po zakonu da izdaju fiskalne račune i to traje od kada se krenulo sa fiskalizaciom od 2014. godine.

Jedino firme u Federaciji BiH koje se bave veleprodajom od početka fiskalizacije morale su izdavati fiskalne račune i naravno nabaviti fiskalne kase i to čine i dalje.

- Porezni obveznici koji obavljaju poslove veleprodaje dužna su da imaju instaliran fiskalni uređaj, da svaki ostvareni promet evidentiraju putem fiskalnog uređaja i da za svaku izvršenu uslugu izdaju fiskalni račun – izjavili su za Faktor iz Porezne uprave FBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.