open-navfaktor-logo
search
Meteorologija
U Bihaću, Tuzli i Sanskom Mostu prošla godina najtoplija od početka mjerenja
Januar i maj su jedina dva mjeseca koja su u protekloj godini bili hladniji od prosjeka
06.01.2020. u 14:57
get url
text

Prema preliminarnoj analizi prosječna godišnja temperatura zraka u Bosni i Hercegovini bila je znatno veća u odnosu na referentni period (1961-1990.). Na meteorološkim stanicama Bihać, Sanski Most i Tuzla 2019. godina je najtoplija od početka službenih mjerenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozitivna temperaturna odstupanja, u odnosu na navedeni period, na većini stanica bila su veća od dva stepena Celzijusa. Najveća odstupanja bila su u aprilu i novembru, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH). Januar i maj su jedina dva mjeseca koja su u protekloj godini bili hladniji od prosjeka.

Ukupne sume padavina u Bosni bile su u granicama ili nešto manje, a u Hercegovini iznad prosjeka. Na većini stanica najmanje mjesečne sume padavina izmjerene su u oktobru, a najveće u maju i novembru. U novembru na Meteorološkoj stanici Livno izmjereno je 427 milimetara padavina, što je druga najveća mjesečna suma od početka službenih mjerenja.

Broj sati sijanja Sunca je na svim posmatranim stanicama bio veći u odnosu na referentni niz (1961.1990.). U Mostaru je tokom 2019. godine zabilježeno 105, a u Sarajevu 250 sunčanih sati više od prosjeka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.