open-navfaktor-logo
search
Nisu vakcinisana
U Bijeljini morbilima zaraženo troje djece mlađe od dvije godine
U Bijeljini je morbilima zaraženo troje djece mlađe od dvije godine, koja nisu vakcinisana prvom dozom MRP vakcine koju je trebalo da prime sa godinu dana starosti, izjavila je danas Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo bh. entiteta RS.
08.02.2024. u 11:51
get url
text

Istakla je da su jučer primili prijavu morbila, odnosno malih boginja, na području grada Bijeljine.

- Pretpostavljamo da je dvoje djece zaraženo tokom boravaka u privatnoj zdravstvenoj ustanovi na teritoriji grada Tuzle. Nisu međusobno povezani, dok za treće nema povezanosti sa ova dva slučaja - rekla je Rodić Vukmir.

Istakla je da su ovo prvi slučajevi morbila na području bh. entiteta RS, dok su prošle godine zabilježena dva pozitivna slučaja.

- Nažalost ovaj scenario smo i očekivali jer je statistički za očekivati da se pojave prvi oboljeli, jer nam je obuhvat daleko ispod 95, pa i 90 posto dugi niz godina, a virus se pojavio i u regionu i u Bosni i Hercegovini pa je bilo samo pitanje dana - rekla je Rodić Vukmir naglašavajući da su djeca poslije sedmog mjeseca života nezaštićena bez MRP vakcine.

Dodala je da se očekuje da će biti još oboljelih u Bijeljini, ali i u drugim bh. gradovima.

Istakla je da je Dom zdravlja Bijeljina preduzeo sve potrebne korake za suzbijanje epidemije.

Naglasila je da su male boginje "nezgodna" bolest jer su osobe zarazne i četiri dana prije pojave osipa i četiri-pet dana nakon pojave osipa. Za dvoje djece pretpostavlja se da su se zarazili boravkom u čekaonici nakon što je zaražena osoba boravila u toj čekaonici.

- Jedna osoba koja je zaražena i uđe u populaciju može da zarazi 20 osoba - istakla je Nina Rodić Vukmir.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS-a za 2022. godinu vakcinacija prvom dozom MRP vakcine bila je 69 posto, a drugom dozom vakcinisano je 76 posto djece koja su prethodno primila prvu dozu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.