open-navfaktor-logo
search
Analiza tla pokazala
U blizini deponije Smiljevići pronađeni teški metali, utječu li na zdravlje građana
Na devet lokacija na kojima je Federalni zavod za agropedologiju vršio istraživanje tla u blizini deponije otpada Smiljevići u Sarajevu, pronađeni su teški metali nikl, arsen, olovo i cink.
06.03.2022. u 19:45
get url
text

Međutim, nisu svi ovi metali u količinama u kojima su pronađeni opasni za biljke, životinje i čovjeka.

Navedeno je to u izvještaju Federalnog zavoda za agropedologiju o analizi tla vršenoj 2021. godine u okruženju deponije Smiljevići.

Uzeti su uzorci sa devet lokaliteta u neposrednoj blizini deponije i akon obavljene analize zaključeno je da je zemljište u bližoj okolini deponije Smiljevići na većini lokacija nezagađeno, odnosno da nije kontaminirano. Ipak, na devet ispitanih lokacija pronađeni su teški metali nikl, arsen, olovo i cink.

- Pojedini teški metali koji imaju povećane vrijednosti u ukupnom obliku, moraju se i dalje pratiti. Pretpostavka je da nema opasnosti od ulaska u lanac ishrane. Najveće vrijednosti pokazao je teški metal cink u ukupnom i pristupačnom obliku na lokaciji broj četiri gdje treba zabraniti bilo kakvu poljoprivrednu proizvodnju – navodi se u izvještaju.

Prema analizama tla, zemljište u okolini deponije Smiljevići se može koristiti za uzgoj poljoprivrednih biljaka izuzev na lokaciji broj 4, a to je područje Buča Potoka, na području Općine Novi Grad, katastarska općina Novo Sarajevo IV. Na ovoj lokaciji nalazi se stari voćnjak i livada.

Analiza tla na lokaciji broj 4

- Na tom području sadržaj teškog metala cinka je znatno iznad granične vrijednosti. Cink se može naći u lancu ishrane pa tako ugroziti zdravlje čovjeka i životinja – navodi se u izvještaju.

VEZANI TEKST - Čajić za Faktor: Deponija preča od helikoptera, imamo bombu u srcu grada

Iz Federalnog zavoda navode da ovu lokaciju treba izolovati od upotrebe u poljoprivrednoj proizvodnji i jednom godišnje analizirati uzorke tla. Predloženo je da se na ovom lokalitetu izvrši pošumljavanje.

Zavod također predlaže da se uvedu i analize uzgajanih biljaka, kao i da se, kako bi se isključilo zagađenje iz zraka, biljke uzgajaju u plastenicima i staklenicima, barem u užoj okolini deponije Smiljevići.

Ranije su stanovnici ovog dijela grada protestvovali i upozoravali da je deponije ekološka bomba i da direktno ugrožava zdravlje građana.

Podsjećamo, Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo podržalo je inicijativu vijećnika Samira Čajića, da se od Vlade i Skupštine KS zatraži da novac planiran za nabavku helikoptera usmjeri na saniranje deponije Smiljevići.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.