open-navfaktor-logo
search
Svečanost
U Bosni smo rođeni mi: Hiljade učenika na Trgu slobode u Tuzli povodom Dana nezavisnosti BiH
Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, hiljade učenika osnovnih i srednjih škola s područja Tuzlanskog kantona, prisustvovalo je danas manifestaciji na Trgu slobode u Tuzli pod nazivom "U Bosni smo rođeni mi".
29.02.2024. u 14:17
get url
text
Svečanost na Trgu slobode
Svečanost na Trgu slobode

- Dan nezavisnosti je jedan od najvećih državnih praznika, datum koji je na demokratski način trasirao put Bosne i Hercegovine ka državi slobodnih naroda i građana. U posljednje dvije godine nastojimo važne datume za državu obilježavati što glamuroznije i poslati poruke patriotizma i ljubavi prema domovini. Taj odjećaj patriotizma se, posebno kod mlađih generacija, popravlja. Ova slika sa Trga slobode poručuje da smo mi djeca Republike BiH, a svi koji misle da će BiH nestati i raspasti se, zapravo su jednoj velikoj zabludi. Ove nove generacije će preuzeti breme i obavezu da nastave graditi državu BiH suverenu i nezavisnu državu svih naroda i građana - rekao je Irfan Halilagić, premijer TK.

{$galerijaFotografija}

Za učenike je na najvećem tuzlanskom trgu priređen prigodan program, u organizaciji kantonalnih institucija, a sve je počelo intoniranjem državne himne. Zvaničan program obilježavanja 1. marta na ovosedmičnoj sjednici usvojila je Vlada TK.

- Najljepša poruka je danas sa Trga slobode. Deset hiljada mladih osoba šalje poruku da će država BiH na njihovim plećima ući u euroatlantske integracije i biti dio evropskih društava i država - rekao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona.

Pored učenika i dio pripadnika policije, postrojavanjem na Trgu slobode, uveličalo je današnju manifestaciju.

- Okupili smo se da obilježimo jedan poseban dan, koji simbolizira našu slobodu i zajedništvo, koji nas podsjeća na važnost očuvanja nezavisnosti i zajedničkog rada za bolju budućnost. Dan koji uprkos svemu ne smijemo zaboraviti. Naša je dužnost da ostanemo osviješteni o važnosti mira, poštovanja i suradnje, jer mi smo oni na kojima ostaje da branimo temelje budućnosti BiH. Okupili smo se i da pokažemo šta znači biti ujedinjen, na nama je da s ponosom podignemo svaku zastavu koju imamo i da pokažemo da je BiH zaista jedna, jedina i najvrjednija - kaže Džana Begović, učenica trećeg razreda Srednje medicinske škole Tuzla.

Najveći dio posla oko organizacije obavilo je Ministarstvo obrazovanja i nauke TK uz pomoć nastavnike i profesora iz škola s područja TK.

- Na Trgu slobode danas će biti oko 10.000 učenika, a u svim lokalnim zajednicama na području TK, učenici će organizirati performanse. Ovi mladi ljudi pokazuju kakvu mi BiH želimo. To je BiH za kakvu su građani glasali na referendumu 1992. godine, to je BiH kao multietnička zemlja, demokratska i pravna država u kojoj treba da bude ekonomsko blagostanje i u kojoj će svi građani i narodi biti ravnopravi. Mi naše učenike odgajamo da imaju empatiju, solidarnost i poštovanje prema svima - rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

trg-slobode-ucenici.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.