open-navfaktor-logo
search
Zavod za javno zdravstvo
U BPK Goražde nema krzamaka i velikog kašlja: 95 posto vakcinisanih, ponovo će raditi reviziju kartona
U Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) Goražde nema zaraženih morbilama (krzamak) i velikim kašljom (pertussis), što se može zahvaliti velikim obuhvatom imuniziranih protiv ovih bolesti, potvrdila nam je dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK.
24.01.2024. u 08:50
get url
text

Prema njenim riječima, BPK Goražde je u nazad nekoliko godina imao više od 95 posto vakcinisanih prvom i drugom dozom MRP vakcinom.

Dr. Medina Bičo

- Tako visok postotak možemo zahvaliti reviziji kartona te imunizaciji djece koja nisu bila redovno vakcinisana. U prošloj godini imali smo nešto niži obuhvat MRP vakcinom, kada je riječ o prvoj dozi, tako da ćemo ponovo pristupiti reviziji kartona i pozivati roditelje da vakcinišu djecu. U suprotnom postoji bojazan od obolijevanja. Primijetili smo da roditelji čekaju, pa djecu dovode sa dvije i tri godine života na vakcinaciju. Ovom prilikom ih pozivam da to urade već u prvoj godini, jer nemaju razloga za odgađanje - ističe Bičo.

Što se tiče respiratornih infekcija, prehladi, gripi, COVID-19, Bičo dodaje da je evidentirano nekoliko slučajeva bolesti sličnoj gripi.

- Uglavnom se radi o virusnim infekcijama od kojih obolijeva cijela populacija, nešto malo više djeca predškolske i školske dobi. Rekla bih da je to uobičajeno za ovo doba godine - kazala je Bičo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.