open-navfaktor-logo
search
Kompromisno rješenje
U BPK Goražde potpisani kolektivni ugovori u oblasti zdravstva, satnica povećana za 17 posto
U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde danas su potpisani novi kolektivni ugovori o pravima i obavezama poslodavaca i uposlenih u oblasti zdravstva.
15.12.2023. u 16:33
get url
text

Ugovore je sa predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije te Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu potpisao resorni ministar Senad Čeljo a ovom činu prisustvovao je i direktor JU Zavod zdravstvenog osiguranja BPK Goražde Salem Halilović.

Prema riječima ministra Čelja, suštinska izmjena u odnosu na raniji kolektivni ugovor odnosi se na utvrđivanje minimalne satnice koja je sa važećih 2,36 uvećana na 2,76KM.

- Zahtjevi sindikata su bili veći, ali imali smo razumijevanja i na kraju našli jedno kompromisno rješenje uz razumjevanje i JU Zavod zdravstvenog osiguranja BPK Goražde ne ugrožavajući stabilnost zdravstvenog sisitema u BPK Goražde - kazao je ministar za zdravstvo, socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica BPK Goražde. 

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije BPK Goražde dr. Damir Baždarević, ističe zadovoljstvo potpisivanjem kolektivnog ugovora do kojeg je došlo  nakon 45 dana pregovora.

- Moram naglasiti da smo jako zadovoljni tokom i načinom vođenih  pregovora i na kraju konačnim ishodom, jer prvi put smo imali utisak da nismo dva suprotstavljena tima. Radili smo kao jedan i našli jedno rješenje koje dobro za sve uposlenike u zdravstvu a ujedno i prihvatljivo za fond iz kojeg se izdvajaju sredstva. Solidno je povećanje koje iznosi 17 posto, tako da smo zadovoljni - naglasio je Baždarević.

I predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu BPK Emir Baščelija zadovoljan je ishodom pregovora.

- Kolektivne ugovore potpisali smo na godinu dana s obzirom na predstojeće zakone koji su u planu donošenja, iz čistog opreza prema Zavodu koji nas finansira ali i uposlenika. Nakon toga ćemo vidjeti u kojem pravcu će sve to ići što će zavisiti za buduće pregovore - naglašava Baščelija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.