open-navfaktor-logo
search
Sindikat zadovoljan
U budžetu ima za tri mjeseca: Veća primanja vojnika, policajaca, službenika od iduće plaće
Vojnici, policijski službenici, namještenici i državni službenici s najnižim koeficijentima u institucijama Bosne i Hercegovine od idućeg mjeseca mogu očekivati isplatu blago uvećane plaće, iako su očekivali da će se to desiti ovaj mjesec.
14.10.2022. u 10:32
get url
text

Krajem augusta je okončana procedura usvajanja izmjena zakona kojim su povećani koeficijenti zaposlenim u institucijama BiH, čime im se plaća povećava za 100 do 140 KM.

VEZANI TEKST - Sindikati tvrde: Novca ima, očekujemo od septembra veće plaće vojnicima, policajcima, namještenicima...

Sindikati su isticali da u budžetu institucija BiH ima dovoljno novca i da uvećane plaće trebaju dobiti počev od septembarske. Ipak, septembarska plaća je isplaćena proteklih dana, ali bez ovog uvećanja.

- Sredstva za ovu namjenu su osigurana u budžetu za 2022. godinu za period od preostala tri mjeseca. U skladu sa zakonskom regulativom, nije moguće vršiti rebalans budžeta za instutucije BiH – kratak je odgovor koji smo dobili iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Odgovor smo čekali od 30. augusta, te smo morali ponoviti upit.

Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih agencija BiH, kazao je da jeste prolongirana isplata uvećanih plaća, ali da su opet zadovoljni.

- Vjerovatno nisu imali novca. Bit će od oktobarske plaće. I to je neki uspjeh sindikata. Daleko jeste od očekivanja i potrošačke korpe, ali ostali smo živi kako smo imali mala primanja – dodao je Krvavac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.