open-navfaktor-logo
search
Položeno cvijeće
U Butmiru obilježena 27. godišnjica masakra na ulazu u tunel
Delegacija Kantona Sarajevo položila je cvijeće na mjesto masakra kod objekta DB "Butmir", na ulazu u tunel sa butmirske strane, povodom sjećanja na 10 stradalih sugrađana koji su ubijeni na ovaj dan, a prije 27 godinu.  
07.05.2022. u 13:12
get url
text

Usljed rasprskavajućeg dejstva nekoliko granata ispaljenih sa agresorskih položaja iz pravca Lukavice tog dana poginuli su: Aziz Fejzić, Zdravko Klačar, Bećir Kovačević, Fahrudin Kurtović, Mensur Smajić, Semir Smajić, Salih Smaka, Rasema Subašić, Vahid Šalaka i Staka Šarenac, a ranjeno je 11 Sarajlija.

Obraćajući se prisutnima na obilježavanju godišnjice, Nurija Hodžić, pomoćnik ministrice za rad i socijalnu politiku KS naglasio je da je važno govoriti o ubijenim i ranjenim sugrađanima na ovom mjestu, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti.

- Potrebno je stalno govoriti o tome kako se tako nešto ne bi ponovilo. S toga, treba se podsjećati na opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, kada su bili gladni, žedni, promrzli. No bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideje suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije - rekao je Hodžić.

Skupštinski zastupnik Damir Nikšić, u kontekstu agresije na Ukrajinu, danas je poručio da kultura sjećanja, koju Kanton Sarajevo njeguje, sada treba biti još više potencirana, naročito kada se radi o civilnim žrtvama.

- Naša je dužnost i uloga, kao civila, ljudi, nekoga ko je na strani čovječnosti i protiv zločina protiv čovječnosti, da se prisjećamo i upozoravamo ostatak svijeta da se takvi zločini mogu desiti, a da se ne trebaju dešavati u ratnim sukobima. To je poruka koju Sarajevo treba odaslati ostatku svijeta, poruka mira, razuma i čovječnosti - kazao je Nikšić, potcrtavši da je onaj ko je na strani civila istovremeno i na strani pravde.

Osim delegacije Kantona Sarajevo, počast je danas odala i delegacija Unije civilnih žrtava rata KS, čija je predsjednica Senida Karović danas poručila da Sarajlije tokom mjeseca maja sjećaju brojnih nemilih događaja i zločina iz vremena agresije.

- Sjećamo svega onoga lošeg, svega onoga što nam se dešavalo od 1992. do 1995. godine, sjećamo se 11.541 stanovnika Sarajeva koji je ubijen, od čega 1.601 dijete. Sjećamo se i sjećat ćemo se, nećemo zaboraviti. Ono što je najtužnije i što nas boli jeste činjenica da je jedino po komandnoj odgovornosti nekoliko generala i zločinaca odgovaralo, bez obzira što svakodnevno sarađujemo s Odjelom za ratne zločine Tužilaštva BiH, što podastiremo na hiljade svjedočenja i dokaza, sve ostaje na ničemu. Ovom prilikom moja poruka Tužilaštvu bi bila da iz ladice izvade sve te dokaze i svjedočenja žrtava i da pokrenu procedure, kako bi one koj su činili zlo, one koji su ubijali građane Sarajeva konačno stigla ruka pravde - rekla je Karović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.