open-navfaktor-logo
search
Osnivačka skupština
U Čapljini formirana nova politička stranka
Humska ujedinjena mladost (HUM) ime je novog pokreta koji je utemeljen u ponedjeljak u Čapljini.
27.02.2024. u 14:23
get url
text

Na osnivačkoj skupštini stranke inicijativni odbor jednoglasno je izabrao četveročlano supredsjedništvo koje čine Matej Vukančić, Dalibor Ravić, Dario Hrkać i Pero Čepo, koji je odabran za supredsjednika pokreta. Osim njih, osnivači pokreta HUM su i Petar Pehar i Sandro Jurković iz Čapljine, te Marin Grizelj iz Gruda, saopćeno je iz HUM-a.

Prema stranačkom Statutu HUM nema predsjednika nego četiri supredsjednika koji obnašaju funkciju predstavljanja i zastupanja stranke, te zagovaraju stavove i politike u skladu s programom i smjernicama.

Svake godine na funkciji predsjedavajućeg supredsjednika bira ih Skupština, najviše tijelo stranke koju čine svi članovi stranke po načelu "jedan član - jedan glas" sve do izbora novog supredsjedništva kojem mandat traje četiri godine.

- Trudit ćemo se, pokušat ćemo, nametat ćemo se, ali ne s problemima, probleme u ovoj državi već godinama generiraju sve vlade unazad od poslije rata do sada. Netko je na Skupštini dobro dobacio: 'A koje je rješenje?'. Pokušat ćemo iznalazit i nudit rješenja, pokušat ćemo pričati jezikom rješenja - kazao je Čepo.

Upozorio je da se danas ljude sputava kroz stranački klijentelizam, a koji je korišten kao način kojim se u pokornosti drže oni čijim glasovima neko dolazi do javnog dobra za svoju korist.

To se onda, kako kaže, očituje u čitavom društvu zbog čega ono pati i zato je njihov cilj stvaranje političke organizacije koja je upravo suprotna svim negativnostima koje su donijeli dosadašnji pristupi.

- Mi ćemo kroz HUM omogućiti izbor, a na svakom sugrađaninu je da kao glasač donese odluku želi li taj izbor ili mu je sadašnje stanje ono što ga ispunjava - kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.