open-navfaktor-logo
search
Novi projekti
U Centru "Safet Zajko" gradit će se najveće dječije igralište u Sarajevu
Centar za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko" uskoro će biti bogatiji za još jedno dječije igralište koje će po svojoj veličini i sadržajima biti najveće u Sarajevu.
06.12.2023. u 16:04
get url
text
Semir Efendić
Semir Efendić

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktorica firme Mibral d.o.o. Sarajevo Maja Bralović-Smith potpisali su danas ugovor za izvođenje radova na izgradnji dječijeg parka u sklopu Centra "Safet Zajko" u vrijednosti od 299.984 maraka.

Park sa pet kula će se prostirati na površini od oko 1.000 metara kvadratnih i moći će da primi i do 150 djece odjednom, što ga čini najvećim igralištem u Sarajevu. 

Načelnik Efendić je istako kako je Centar "Safet Zajko" najveće mjesto u gradu Sarajevu za odmor i rekreaciju svih generacija, a posebno najmlađih, te da bez obzira na veliki broj postojećih sadržaja za djecu, uvijek nedostaje novih.

- Interes za korištenje dječijih igrališta je veliki i mi smo se odlučili da izgradimo jedan veliki dječiji park koji će biti do sada najveće dječije igralište u gradu Sarajevu, a vjerovatno i u BiH, i mislim da takvo do sada nije nigdje ni izgrađeno. To je zapravo jedno trospratno igralište koje u jednom trenutku može da primi 150 djece. Na nekih 1.000 kvadratnih metara prostora će biti smješteni kule i tobogani koji se izdižu na tri sprata i vjerujem da će za sve naše mališane biti jedna velika atrakcija da već od proljeća mogu da koriste jedno takvo igralište - rekao je načelnik Efendić.

Direktorica firme Mibral Maja Bralović-Smith je izrazila zadovoljstvo što njihova firma učestvuje u jednom ovakvom projektu za najmlađe sugrađane.

- Zaista specifičnost ove velike kule je nešto što nismo ni mi do sada ni vidjeli ni radili, i mislim da će to ovome parku dati jednu posebnu dimenziju, pored toga što se prostire na nekih gotovo 1.000 kvadrata. Jako nam je bitno da ovaj projekat izvedemo kvalitetno, da i podloga i guma i sve što je sastavni dio ovog projekta bude urađeno kako treba i da nas služi sve dugo. Sa radovima ćemo početi čim se stvore uvjeti i nastojat ćemo da ga što prije završimo, da se pusti na korištenje - rekla je Maja Bralović-Smith.

Prilikom današnjeg potpisivanja ugovora načelnik Efendić je najavio i nove sportske sadržaje koji će se graditi na prostoru novogradske općine. Kazao je da je u Centru "Safet Zajko" u toku izgradnja teniske dvorane koju Općina realizira u saradnji sa teniskim klubom Gem, a koja će imati dva teniska terena standardnih dimenzija i dva manja za trening.

- To je prva teniska dvorana u Sarajevu kao namjenski izgrađen objekt, ostalo su sve improvizirani prostori u zimskim mjesecima, pokriveni balonima. Ubrzo ćemo potpisati ugovor za ugradnju umjetne trave na stadionu "Otoka" i rasvjete, kao i za postavljanje balona za korištenje dijela sportskih terena u Centru "Safet Zajko" u zimskim uvjetima, tako da će biti sadržaja i za najmlađe i za sportiste. Veliki interes je izražen kod svih sportskih škola u Novom Gradu, a mi se trudimo da im omogućimo što bolje uvjete - kazao je načelnik Semir Efendić, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.