open-navfaktor-logo
search
Pelješki most
U četvrtak posebna sjednica parlamenta RS-a na Dodikov zahtjev
Dodik smatra da nije pametno da BiH na taj način ulazi u konflikt sa Republikom Hrvatskom
16.07.2019. u 21:23
get url
text

Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika bit će održana u četvrtak, 18. jula, odlučio je večeras parlamentrani kolegijum.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović glasali su za pokretanje spora s Hrvatskom zbog izgradnje Pelješkog mosta, ali se tome usprotivio predsjedavajući Milorad Dodik, pozivajući se na vitalni entitetski interes.

- Kao član iz reda srpskog naroda potegao sam pitanje vitalnog entitetskog interesa i to ću objasniti Narodnoj skupštini RS-a zašto to nije dobro. U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na Savi, usvaja se odluka koja može poremetiti tu vrstu priče - kazao je Dodik danas u Sarajevu.

Smatra da nije pametno da BiH na taj način ulazi u konflikt sa Republikom Hrvatskom te da je njegov prijedlog bio da se napravi sveobuhvatni sporazum o granici, ali da su se Džaferović i Komšić fokusirali na problem oko gradnje Pelješkog mosta.

- Pelješki most se već gradi i mislim da bi bilo previše subjekata s kojima bi imali probleme u tom pogledu - poručio je.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da su na sjednici usvojenim zaključcima pozvali Republiku Hrvatsku da obustavi radove na izgradnji Pelješkog mosta te da razgovorom riješe sva otvorena pitanja, jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

- Ukoliko se to ne desi, treba pokrenuti postupak mirenja kako je predviđeno međunarodnom konvencijom, a ukoliko i to ne uspije, treba pokrenuti postupak pred Međunarodnim sudom za prava mora - kazao je.

Međutim, Džaferović je naglasio da predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije podržao zaključke, te da je najavio ulaganje vitalnog entitetskog interesa.  

- Ukoliko u Narodnoj skupštini Republike Srpske dobije dvotrećinsku većinu, zaključak neće biti usvojen, u suprotnom će biti postupano onako kako je navedeno u zaključku - pojasnio je Džaferović te poručio da BiH ne traži ništa što nije njeno.

Smatra da interes RS-a treba biti da BiH ima neometan pristup otvorenom moru u skladu sa Konvencijom o pravu mora UN-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.