open-navfaktor-logo
search
Imaju dva zahtjeva
U četvrtak protest SSSBiH: Traže minimalnu plaću od 1.000 KM, a dolaze i da pohvale vlast
Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) na sjednici koja je održana prije nekoliko dana usvojio je Odluku o održavanju protestne šetnje 24. juna.
22.06.2021. u 07:55
get url
text

Protest se organizira zbog zahtjeva da se hitno i bez odlaganja usvoji zakon o minimalnoj plaći u Federaciji BiH kojim će se garantovati minimalna plaća u FBiH u iznosu od 1.000 KM.

- Protesti će biti održani u četvrtak s početkom u 11 sati. Počet će pred sjedištem Udruženja poslodavaca, a nakon toga oko stotinu sindikalnih aktivista uputit će se ka zgradi Parlamenta Federacije BiH. Mi tamo idemo sa dva zahtjeva, a to je utvrđivanje minimalne plaće u iznosu od 1.000 KM i smanjenje porezne stope, kako bi se te minimalne plaće mogle isplatiti. Tražimo dostojanstvene plaće jer nama minimalna plaća od 600 KM neće riješiti probleme - kazao je za Faktor Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

Ovo će biti protesti gdje će okupljeni, osim iskazivanja nezadovoljstva, također i pohvaliti vlast.

- Kolegij Zastupničkog doma PFBiH prihvatio je izmjene i dopune Zakona o radu koji smo mi iz Sindikata predložili, te su ga uputili Vladi FBiH. Ovo će također biti prvi protesti koji će pohvaliti jedan dio zakonodavne vlasti zato što je kolegij Zastupničkog doma PFBiH poslušao glas radnika - istakao je Sivro.

Sivro se osvrnuo i na današnje saopćenje Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u kojem navode kako je Vlada Kantona Sarajevo jednostrano bez konsultacija donijela odluku o broju učenika u odjeljenju, što bi za posljedice moglo imati tehnološki višak među nastavnicima. Sivro ističe da je njihovo saopćenje pokazatelj da se problemi prosvjetnih radnika dodatno produbljuju.

- Vlada KS je jednostrano bez konsultovanja donijelo odluku o broju učenika koji će biti upisani uprkos tome sto je Sindikat tražio socijalni djalog. Predlagali su 22 učenika, a Vlada KS se opredijelila i donijela jednostranu odluku o 24 učenika po odjeljenju, gdje su prekršeni brojni zakoni - zaključuje Saudin Sivro. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.