open-navfaktor-logo
search
Trajat će pola sata
U četvrtak u vrtićima JU Djeca Sarajeva štrajk upozorenja
U četvrtak će radnici Javne ustanove Djeca Sarajeva održati štrajk upozorenja u trajanju od pola sata.
11.10.2021. u 11:01
get url
text

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.

Istakao je kako će djeca kao i svaki drugi dan doći u vrtić, ali da u to vrijeme neće raditi sa djecom.

- Oni će u to vrijeme samo čuvati djecu, neće se realizirati nikakav program i neće biti nikakvih aktivnosti u to vrijeme. Rekao sam da bude što kraći štrajk upozorenja, djeca neće ispaštati, ali bi mogli ispaštati Vlada KS i resorno ministarstvo – istakao je Sivro.

Navodi da su razlozi za štrajk jasni.

- Oni se odnose na nemogućnost rada, odnosno loše uvjete rada u smislu nedostatka kadra. Ne samo da u ovom mjesecu istječu ugovori 90 radnika, a u sljedećem istječu ugovori još 40 radnika, nego oni imaju problem da se različito tretiraju vrtići od osnovnih i srednjih škola. Kada radnici odlaze na bolovanja, onda ih niko ne mijenja, ne mijenjaju ih novi radnici, nego radnici koji tu već rade, rade i njihov posao – kazao je Sivro.

Naveo je da je jedan od razloga štrajka i taj što se radnici dugi niz godina ne primaju putem konkursa, odnosno nema konkursa na neodređeno radno vrijeme.

- U posljednjih nekoliko godina broj radnika se povećao za nekih tridesetak posto, a razlog je povećanje kapaciteta vrtića i broja djece u JU Djeca Sarajeva. Sve vrijeme su radnici podržavali i podmetali svoja leđa i očekuju da se dugogodišnji problem neraspisivanja konkursa riješi i zamjena radnika koji odlaze na bolovanja, porodiljska odsustva i po drugim osnovama – naveo je Sivro.

Kazao je da ukoliko se ne udovolji zahtjevima radnika, nakon štrajka upozorenja poduzet će neke druge mjere.

- Ukoliko Vlada KS i Ministarstvo obrazovanja ne dozvole ustanovi da prodiše po pitanju konkursa i radnih mjesta, doći će do generalnog štrajka. To je već izvjesno. Mi kad smo pripremali odluku o štrajku upozorenja, pripremali smo je tako da bude provodiva i u generalnom štrajku. Vodili smo računa i o tome. Očekujemo punu podršku roditelja u ovoj situaciji i očekujemo pozitivan ishod. Odlučili smo da se izborimo, radnici JU Djeca Sarajeva da ne ispaštaju više i da sve bude po zakonu. Na kraju krajeva, Vlada KS navodila je da zbog svega ovoga smjenjuje direktoricu Suanitu Banda i evo im prilika da pokažu da to nisu radili samo zbog toga da bi postavili neku direktoricu koja samo njima odgovara ili u tom smjeru djelovali. Ovo je prilika da pokažu da žele da naprave promjene – kazao je Sivro.

U srijedu u 10 sati organizatori štrajka održat će press konferenciju na kojoj će iznijeti detalje štrajka i razloge koji su doveli do njegovog pokretanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.