open-navfaktor-logo
search
Tomislavgrad
U Dahni pronađen skelet pećinskog medvjeda
Tokom ekspedicije istraživači su našli nešto za što ne znaju postoji li još igdje u svijetu, a to je fosilizirani otisak medvjeđe šape pećinskog medvjeda u blatu, što je, kako kaže voditelj ekspedicije Roman Ozimec, unikat. 
31.08.2019. u 17:28
get url
text

Speleološko društvo "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada organiziralo je od 24. do 30. avgusta na mjestu na kojem rijeka Šuica ponire u Kovačima kod Tomislavgrada 10. međunarodnu speleološku i naučno-istraživačku ekspediciju  "Ponor Kovači - Izvor Ričine 2019".

Istraživanje je organizirano u okviru dviju sekcije - speleološke, koja obuhvaća bazna speleološka i speleoronilačka istraživanja te naučne, koja uz speleološka i biospeleološka, obuhvaća geografska, geološka, hidrološka, arheološka, biološka, agronomska i druga istraživanja.

Smještaj ekspedicijskog kampa kao i prošle godine organiziran je u planinarskom domu Planinarskog društva Orlova Stina na Blidinjskom jezeru, kojemu se odazvalo dvadesetak naučnika i istraživača s područja BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Češke.

Kako je na završetku kampa za medije kazao jedan od naučnika i voditelja ove ekspedicije dr.sc Roman Ozimec, tokom istraživačkog rada bili su podijeljeni u više timova, a cilj im je bio nastavak istraživanja ogromnog podzemnog sistema ponora Kovači-izvor Ričine u blizini Tomislavgrada te nastavak istraživanja brojnih jama i pećina koje se nalaze na obližnjim masivima planina Grabovice, Tušnice, Ljubuše, Vrana, Kamešnice, Čvrsnice i Dinare.

Naglasio je kako je upravo jedan od važnijih arheološki i paleontološki lokaliteta istražen, a radi se o pećini Dahna iznad tomislavgradskog naselja Omerovići gdje je u prijašnjim istraživanjima pronađeno leglo medvjeda i ostaci ove životinje koji su stari najmanje 4 – 5.000 godina, a njihovu starost neki procjenjuju na 20 hiljada godina.

Po njegovim riječima, tokom ove ekspedicije pronađene su kosti, zubi pa i cijeli skelet pećinskog medvjeda te su tokom ekspedicije našli nešto za što ne znaju postoji li još igdje u svijetu, a to je fosilizirani otisak medvjeđe šape pećinskog medvjeda u blatu, što je kaže Ozimec, unikat. 

On smatra kako je špilja Dahna fenomenalan objekt koji će u budućnosti biti uključen u promotivne, edukativne, a čak i u turističke aktivnosti. 

Dok je njegov tim radio istraživanja na spomenutoj špilji, drugi timovi su radili paralelno na drugim objektima, pećinama i jamama, a na kraju svake ekspedicije objavljivali su rezultate.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.