open-navfaktor-logo
search
Nakon bunta ljekara
U Dom zdravlja KS ušla inspekcija: Pedijatri angažirali advokata, je li menadžment kršio ugovore
Dvadesetak dana poslije pedijatri kažu "kako je stanje i dalje isto, da su dogovoreni sastanci, ali da nijedan još nije održan sa menadžmentom Doma zdravlja KS na čijem je čelu sada v. d. generalnog direktora Milan Mioković
Autor: A. S.
25.03.2024. u 11:49
get url
text
Pedijatri kažu kako je stanje u ustanovi i dalje isto
Pedijatri kažu kako je stanje u ustanovi i dalje isto
Početkom marta Faktor je pisao o buntu pedijatara u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo koji su se pobunili protiv, kako su tada naveli, "višegodišnjeg nezakonitog rada nedjeljom i praznicima, te je pitanje dana kada će kolektivno odbiti da dođu na svoja radna mjesta".
Situacija je toliko eskalirala da su njih 20-ak angažirali i advokata Armina Mušiju da ih zastupa u pokušaju iznalaženja rješenja sa menadžmentom ove javne ustanove.
O svemu je početkom marta obaviještena i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS kojoj je upućen zahtjev za inspekcijski nadzor u zdravstvenoj ustanovi.
Na upit Faktora iz inspekcije su odgovorili da je nadzor iz nadležnosti kantonalnog inspektora rada u JU Dom zdravlja KS izvršen 12. marta na okolnosti koje su se, između ostalog, odnosile i na "nezakoniti rad nedjeljom i praznicima pedijatara u toj zdravstvenoj ustanovi".
- Uvidom u evidencije o radnom vremenu poslodavca utvrđeno je da je ljekarima / pedijatrima omogućio da koriste sedmične odmore u skladu sa Zakonom o radu. U vezi sa raspoređivanjem na drugo mjesto rada ljekara, postupajući inspektor je zatražio stručno mišljenje Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, od čijeg tumačenja će zavisiti dalji koraci inspekcijskog nadzora - naveli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.
Kako su ljekari ranije naveli, "pedijatri u ovoj zdravstvenoj ustanovi godinama su prisiljavani da rade nedjeljama i praznicima, nesvjesni da je to mimo postojećih Kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije, Pravilnika o radnom vremenu ustanove (član 3. stav 3.) i Zakona o radu (član 46.)".
- JU Dom zdravlja KS nije registrovana za rad u neradne dane, a to su nedjelja i praznici. Ljekari uopće nemaju pravo na sedmični odmor, u trajanju od 48 sati, koji je propisan Kolektivnim ugovorom doktora medicine i stomatalogije, a čiji se član 22. u ovom slučaju krši - kazali su pedijatri početkom marta.
Dvadesetak dana poslije pedijatri kažu "kako je stanje i dalje isto, da su dogovoreni sastanci, ali da nijedan još nije održan sa menadžmentom Doma zdravlja KS na čijem je čelu sada v. d. generalnog direktora Milan Mioković.   
- Mi smo angažirali advokata i upoznali ga sa kompletnom situacijom i od njega očekujemo da nas adekvatno zastupa. Nadamo se da će u narednim danima doći do tog prvog sastanka našeg advokata sa menadžmentom ustanove. Dok se to ne desi, mi nastavljamo raditi - kazala nam je jedna od pedijatrica.    
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.