open-navfaktor-logo
search
Loša usluga
U domovima zdravlja KS rade 144 stomatologa, a građani idu kod privatnika, uključujući i ministra zdravstva
Da li vam je ikad palo na pamet da imate 209 privatnih stomatoloških ordinacija, a istovremeno u domovima zdravlja ima 140 stomatologa. I pitamo se zašto ne rade, zašto im se ne nabavlja materijal. I svi vi ovdje koji sjedite, svi građani, uključujući i mene, sasvim normalno idemo kod privatnog stomatologa, nikada nisam postavio pitanje zašto ne idem kod stomatologa u Dom zdravlja kojih ima 140, zato što znam da nema materijala. Niko se to nije pitao, zašto je to tako, kazao je to na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo ministar zdravstva KS Haris Vranić.
11.12.2021. u 10:52
get url
text

Vranić je istakao da je u KS otvoreno 209 privatnih ordinacija, a da se iz budžeta KS izdvajaju sredstva za rad oko 140 stomatologa, pa je postavio pitanje i ujedno i dao odgovor na njega, zašto se ide privatno, a ne u javno zdravstvenu ustanovu. 

Da li je ovaj njegov govor bio loša poruka građanima jer kako će građani KS ići u javno zdravstvene ustanove u ordinacije stomatologa kada ni sam ministar koji zastupa zdravstveni sistem ne poklanja svoje povjerenje njima.

Česte su pritužbe građana na račun Javne ustanove Dom zdravlja KS najčešće zbog kvarova stomatoloških stanica, te zbog nedostatka materijala i nemogućnosti popravke kvarova.

Navode građani također da na termine čekaju po mjesec, a da često ne mogu dočekati pa se ipak odlučuju za popravak zuba privatno.

- Zovem cijeli dan da se pokušam naručiti, zub me boli, ali se niko ne javlja na telefon – kazala je jedna čitateljka Faktora.

Pitali smo i nekoliko sagovornika jesu li ikada koristili usluge stomatologa u domovima zdravlja.

- Nisam nikada, poučena lošim iskustvom mojih prijateljica da zovu i ne mogu dobiti termin pod izgovorima da nema materijala ili da nešto ne radi, pa zbog toga nisam ni pokušavala. Ovako odem i platim uslugu, istina dosta skuplju, ali kada su zubi u pitanju, ne žalim – kaže jedna sagovornica.

- Privatno stomatologu idem jer pružaju odličnu uslugu, ordinacije su savremene, usluga na visokom nivou, termin dobijem kada mi odgovara i u zavisnosti od toga koliko je hitno i naravno to sve bude kvalitetno urađeno - kaže jedan od sagovornika ističući kako nikada nije ni pomišljao da ide u dom zdravlja stomatologu jer ne želi da stoji u redu i čeka kao i za ostale preglede u ordinacijama u domovima zdravlja.

Uglavnom su odgovori isti, a to je da uslugu nisu nikada koristili jer su poučeni tuđim lošim iskustvima te da ne žele da čekaju jer žele uslugu odmah.

Upitali smo u Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS koliko ima stomatologa i da li ima dovoljno materijala za rad.

VEZANI TEKST - Vranić: Mi zdravstveni radnici znamo koje kolege uzimaju pare od svojih pacijenata i šutimo

- Stomatološka služba JU Dom zdravlja KS dijeli se na primarnu i specijalističku. U sastavu specijalističke stomatologije angažirani su doktori specijalisti dječije i preventivne stomatologije, specijalisti bolesti usta, specijalisti bolesti zuba (endodoncija), specijalisti stomatološke protetike, specijalisti oralne hirurgije i specijalisti ortodonti. U JU Dom zdravlja KS radi 76 doktora stomatologije primarne zdravstvene zaštite i 68 doktora stomatologije koji rade u domenu specijalističke zdravstvene zaštite. Stomatološke usluge pružaju se u 93 ordinacije u sastavu naše ustanove. U posljednja dva mjeseca imamo kontinuiranu nabavku stomatološkog materijala neophodnog za pravilan rad ove službe – kazao je za Faktor Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS, te dodaje:

- Namjera menadžmenta JU Dom zdravlja KS je da u narednom periodu unaprijedi rad stomatološke službe kroz afirmaciju i angažovanje timova polivalentne stomatologije u ordinacijama unutar osnovnih škola u Kantonu Sarajevo. Njihov rad bit će itekako značajan jer će se baviti preventivnim i promotivnim radom, tačnije brigom o higijeni i zdravlju usta i zuba kod školske populacije.

Nismo dobili odgovor iz JU Dom zdravlja KS o tome koliko se godišnje pruži usluga građanima niti da li je nabavka materijala dostatna za broj građana koji trebaju uslugu, kao ni da li su sve stomatološke stolice u funkciji.

Zasigurno je da javni zdravstveni sistem treba puno više da pruža svojim građanima i da im bude dostupniji, a mogli bi početi sa time da se jave na telefon kada građani zovu kako bi se naručili za pregled.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.