open-navfaktor-logo
search
Problemi
U domovima zdravlja u TK nedostaje vakcina protiv tetanusa
Prema Zakonu o prometu lijekova Federacije, kantonalni Zavod za javno zdravstvo nije u obavezi nabavke te vakcine, to je obaveza farmaceutskih kuća, kaže Topalović i ističe da domovi zdravlja koji imaju apoteka bi mogli to da nabave
12.09.2019. u 17:34
get url
text

U domovima zdravlja u Tuzlanskom kantonu nedostaje monovalentna antitetanična vakcina za osobe starije od 18 godina prilikom povrede ili ugriza životinje.

- Ne znam zašto je taj nedostatak u ambulantama, ali osobe koje trebaju da je prime kada postoji medicinska indikacija, oni bi trebalo da se zaštite - kazao je epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo TK Blaško Topalović.

Prema Zakonu o prometu lijekova Federacije, kantonalni Zavod za javno zdravstvo nije u obavezi nabavke te vakcine, to je obaveza farmaceutskih kuća, kaže Topalović i ističe da domovi zdravlja koji imaju apoteka bi mogli to da nabave.

Nedostatak vakcine protiv tetanusa je problem koji postoji već tri godine, kažu u tuzlanskom Domu zdravlja.

Pomoćnik direktora Sektora za medicinske poslove Dom zdravlja "Dr Mustafa Šehović" u Tuzli prof. dr Samir Mačković, smatra da taj problem prevazilazi nivo doma zdravlja ali pozdravlja pritisak javnosti i medija ne bi li se taj problem na višim instancama vlasti riješio.

Problem vide i slaboj zainteresovanosti dobavljača i proizvođača vakcina zbog malog tržišta.

U Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona ističu da je redovan program vakcinacije djece protiv tetanusa i četverovalentnoj ili petovalentnoj vakcini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.