open-navfaktor-logo
search
Mora se usaglasiti
U Domu naroda FBiH usvojen Zakon o zabrani pušenja uz amandmane, ponovo ide na Zastupnički dom
Na današnjoj sjednici Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojen je Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje uz amandmane delegata. 
24.03.2022. u 14:53
get url
text

Zakonom se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Na sjednici su usvojena tri amandmana delegata Anera Žuljevića (SDP). 

U amandmanima delegata Anera Žuljevića (SDP) stoji, između ostalog, da se pušenje zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu. Zatim, da su duhanski proizvodi za pušenje svi duhanski proizvodi, osim bezdimnih duhanskih proizvoda. Obrazlaže se da je nesagorijevajući duhan bezdimni duhanski proizvod koji se upotrebljava putem udisanja aerosola od zagrijanog duhana, bez sagorijevanja.

Usvojena su i tri amandmana Kluba Hrvata u kojima se, između ostalog, traži da se ugostiteljskim objektima u kojima se ne poslužuje hrana omogući konzumacija duhana uz vrlo jasne preduvjete za zaštitu nepušača kao i na aerodromima. Traže da se rok za stvaranje preduvjeta za primjenu zakona u ugostiteljskim objektima, ustanovama, i aerodromima produži sa šest mjeseci na godinu.

Delegati su podržali i amandmane delegata Žarka Vujovića (SDBiH).

Sve ove amandmane prethodno je odbila Vlada Federacije BiH. 

S obzirom na to da Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje u Domu narodu FBiH nije usvojen u tekstu koji je usvojen u Zastupničkom domu FBiH, da bi stupio na snagu, mora se usaglasiti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.