open-navfaktor-logo
search
Građani pitaju
U Domu zdravlja Centar nema punkta za vakcinaciju, kažu da je Zetra svima dostupnija
Iako je vakcinacija protiv COVID-19 u domovima zdravlja na području Kantona Sarajevo počela još u augustu, oni koji žive u sarajevskoj općini Centar, još uvijek na vakcinaciju i revakcinaciju moraju u Zetru.
13.10.2021. u 12:33
get url
text

Stanovnici ove općine, naročito oni koji žive u blizini JU Dom zdravlja Centar, negoduju, ističući kako ovakvom odlukom nadležne zdravstvene vlasti u Kantonu Sarajevo samo kompliciraju proces imunizacije.

- Pozivaju na masovnu vakcinaciju, a rade ovakve stvari. Umjesto da ljudima osiguraju da se vakcinišu tamo gdje im je najbliže, kompliciraju sa lokacijama i procedurama. Zašto i dom zdravlja Centar, kao i sve ostale zdravstvene ustanove tog tipa na području KS, nema vakcinalni punkt? Mnogima bi to olakšalo odlazak, a i proces vakcinacije bi bio brži – kaže u telefonskom razgovoru B. H.

Ranije je Faktoru donedavna direktorica JU "Dom zdravlja" KS, a sada direktorica Doma zdravlja Centar, prim. dr. Amela Kečo, kazala kako će Zetra i dalje ostati kao centralni vakcinalni punkt za ovu općinu, jer je ta lokacija, kako je dodala, "građanima pristupačna, pa je besmisleno otvarati punkt u domu zdravlja".

Krajem septembra Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Radna grupa za koordinaciju vakcinacije u KS obavijestili su javnost da se vakcinalni punkt Zetra zatvara 1. novembra, te da će se proces vakcinacije nastaviti neometano provoditi na punktovima organiziranim pri domovima zdravlja.

- Zetra se zatvara za 15-tak dana, a vakcinalni punkt u Domu zdravlja Centar još nije oformljen. Jutros sam zvao da prije posla, jer mi je usput, odem i vakcinišem se kako bi na vrijeme stigao na posao. U domu zdravlja rekli su mi da im je žao, da punkt još nije počeo s radom i da moram u Zetru. Pješke ne mogu jer sam hronični bolesnik, moram čekati trolejbus ili uzeti taksi. Samo bez razloga ljudima zagorčavaju život – kaže S. J.

Kečo nam je i danas otprilike rekla ono što je izjavila prije mjesec, da je Zetra centralni vakcinalni put u državi, da se nalazi na području općine Centar i da je puno bolje dostupna svim stanovnicima općine nego dom zdravlja.

- Kako se Zetra zatvara 1. novembra, mi smo već organizirali da se vakcinalni punkt za našu općinu prebaci na prvi sprat doma zdravlja. Nemamo kadra da ga istovremeno šaljemo i u Zetru i da oformimo punkt u domu zdravlja. Dakle, ko želi na vakcinaciju neka ide u Zetru do 1. novembra, nakon tog datuma vidjet ćemo koja je to potražnja i opterećenje – navodi Kečo.

Prema njenim riječima, 30 posto stanovnika općine Centar potpuno je vakcinisano, dok 37 posto čeka revakcinaciju.

- Ukupno je oko 70 posto građana vakcinisano, i mislim da smo najbolji u kantonu. U onih 30 posto građana, neki su prebolovali COVID-19, pa se sada ne mogu vakcinisati, a neki i ne žele. Kad to saberete i oduzmete, ostao je mali broj onih koji bi se u ovom trenutku trebali vakcinisati. Osim toga, mi smo prema mjesnim zajednicama i ambulantama uputili zahtjev, ukoliko građani iskažu želju za vakcinacijom, da nam to jave, a mi ćemo dostaviti vakcine na lokalitete. Međutim, do ovog trenutka nismo imali takve zahtjeve. Ne možemo skupiti deset pacijenata da primi AstraZeneca vakcinu. Je li trebamo zbog jednog otvoriti bočicu, a potom ostalih devet doza baciti. Moramo biti i rentabilni, hladni lanac mora se poštovati – kazala je Kečo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.