open-navfaktor-logo
search
Novi Pravilnik
U Domu zdravlja KS rad s pacijentima počinje u osam sati, građani se žale da neki ljekari to ne poštuju
Po novom Pravilniku o radnom vremenu, koji je donesen 25. januara ove godine, rad s pacijentima u svim domovima zdravlja i ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo u prvoj smjeni počinje ujutro od osam i traje do 13.30 sati, a u drugoj od 13.30 do 20 sati uvečer.
30.09.2022. u 08:08
get url
text

Iako je Pravilnik na snazi više od osam mjeseci, u Osnovnoj sindikalnoj organizaciji JU Dom zdravlja KS jutros su svim šefovima organizacionih jedinica uputili informaciju o radnom vremenu zdravstvenih radnika, a razlog je, kako kažu, pritisak na uposlene da pocijente primaju već od 7.30 sati.

- Vjerujemo da to pojedini šefovi organizacionih jedinica rade iz neznanja, a tek da imamo sporadične slučajeve namjernog mobinga, pa smo informaciju o radnom vremenu dostavili kako bi se svi upoznali sa onim što je navedeno u Pravilniku. Ukoliko se kršenje Pravilnika o radnom vremenu nastavi, pozivamo uposlene da to prijave Sindikatu - navode iz Osnovne sindikalne organizacije JU Dom zdravlja KS.

Radno vrijeme medicinskog kadra u JU Dom zdravlja KS u prvoj smjeni počinje u 7.30, a u drugoj u 13 sati, ali se, kako nam rekoše u Sindikatu, period od 30 minuta do početka rada sa pacijentima koristi za pripremu za posao, odnosno početak i završetak administrativnih te svih drugih poslova koje je potrebno uraditi prije nego što se prozove prvi pacijent.

I pacijenti su često zbunjeni kada je riječ o radnom vremenu u domovima zdravlja. Negdje kažu, dobiju zdravstvenu uslugu odmah u 7.30 sati, dok neki domovi zdravlja i područne ambulante ne počinju rad sa pacijentima do osam sati.

- Na vratima piše da radno vrijeme počinje u 7.30, ali vas neće prozvati do osam sati, a u nekim ustanovama i iza osam. To zbunjuje ljude i otežava situaciju, naročito kod težih bolesnika koji su primorani čekati hoće li se neko udostojiti da ih prozove - ističe M. Hodžić iz Sarajeva, koja je, kako kaže, zbog dijabetesa i kardiovaslukarnih problema primorana da češće odlazi u dom zdravlja.

Iz Javne ustanove Dom zdravlja KS kažu "kako prema novom Pravilniku, kojeg je donijelo Ministarstvo zdravstva, rad sa pacijentima počinje ujutro od osam sati".

- Mi radimo od 7.30 sati, ali taj polusatni period ostavljen je za pripremu ordinacije za prijem i rad sa pacijentima. Ukoliko se radi o hitnom slučaju, pacijent će biti primljen ranije. Vjerovatno ima i primjera da se građani počnu prozivati tek iza osam sati, ali nam oni u tome trebaju pomoći tako što će prijaviti imenom i prezimenom u kojoj zdravstvenoj ustanovi se to dešava i koji je ljekar u pitanju - kazao je Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.