open-navfaktor-logo
search
Projekti
U Donjem Vakufu svečano otvoren Aktiv-park
Vrijednost parka je oko 70.000 KM, za šta su sredstva obezbijedili općina Donji Vakuf te općina Šehzadeler iz Republike Turske
13.09.2018. u 16:25
get url
text

Presijecanjem vrpce i svečanim programom danas je u Donjem Vakufu otvoren Aktiv-park čija je vrijednost oko 70.000 KM, a sredstva za izgradnju parka obezbijedili su općina Donji Vakuf te općina Šehzadeler iz oblasti grada Manise u Republici Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanost otvaranja parka započela je prigodnim programom u kojem su učestovala djeca iz Prve osnovne škole i dječijeg vrtića te intoniranjem državnih himni Bosne i Hercegovine i Republike Turske. 

U okviru programa, prisutnima su se obratili načelnik općine Donji Vakuf Huso Sušić te načelnik općine Šehzadeler Omer Faruk Čelik, koji su izrazili zadovoljstvo ostvarenim projektom te najavili nove zajedničke projekte, nakon čega je načelniku općine Šehzadeler u znak zahvalnosti uručen prigodan poklon. 

Vrijednost otvorenog parka je oko 70.000 KM, od čega su 20.000 KM obezbijedile vlasti općine Donji Vakuf, prvenstveno u vidu dodijeljene lokacije, dok je 50.000 KM obezbijedila općina Šehzadeler u vidu opreme i mobilijara.

Park je drugi zajednički projekat ove dvije općine, nakon sportske dvorane otvorene prošle godine, u čijoj je izgradnji učestovala i općina Šehzadeler, a park se upravo nalazi u blizini sportske dvorane i Prve osnovne škole u Donjem Vakufu.

Načelnik općine Šehzadeler Omer Faruk Čelik rekao je u izjavi za Anadolu Agency (AA) kako je nakon posjete Donjem Vakufu ustanovio da nema dovoljno dječijih igrališta te da je to bio jedan od glavnih motiva za ovaj projekat.

{$galerijaFotografija}

-Donji Vakuf i općina Šehzadeler su bratske općine od 2014. godine i od tada imamo saradnju. Načelnik općine Donji Vakuf boravio je kod nas u Republici Turskoj, a i mi smo ovdje. Čitav grad i narod nam mnogo znače, i prvi put kada smo došli ovdje, ova sportska dvorana je bila do pola završena i mi smo pomogli da se ti radovi privedu kraju. Prije dvije godine, kada sam dolazio, vidio sam da nema dovoljno dječijih igrališta, a načelnika sam pitao koliko djece ima i on mi je odgovorio da ima preko 2.000 djece u ovom gradu. Nakon toga, rekao sam kako bi trebalo uraditi dječiji park i rekao sam da ova lokacija ne bi bila loša za takav projekat te smo zajedno donijeli odluku da park napravimo ovdje. Kao što vidite, opremu smo postavili iz Republike Turske, ima opreme za djecu, ali i za odrasle i uspjeli smo napraviti lijep park - rekao je Čelik.

Dodao je kako je ovaj park poklon naroda Republike Turske i grada Manisa, u sklopu kojeg se nalazi općina Šehzadeler, narodu Donjeg Vakufa i Bosne i Hercegovine.

-Gospodin načelnik nam je pripremio teren te smo mi postavili ovu opremu u vidu ljuljački, klackalica i druge opreme, kao i opreme za fitnes. Sada, kada vidim kako se djeca ovdje igraju, moje srce je puno i jako sam sretan. Ovo što smo napravili je poklon grada Manise, grada prinčeva, a ovdje je došao i sultan Mehmed Fatih, koji je ovaj dio osvojio prije 400 godina, i ovo je poklon našeg naroda za Donji Vakuf i Bosnu i Hercegovinu. Danas su sa mnom i zastupnik Ismail Bilen, kojem se mnogo zahvaljujem, i gospodin Nihad Ozturk, koji je također bio član Parlamenta i zajedno smo posjetili ovaj grad. Vrlo smo sretni što imamo bratski grad kao što je Donji Vakuf - rekao je Čelik.

Načelnik općine Donji Vakuf Huso Sušić rekao je kako se radi o kvalitetnom parku koji je danas predan na upotrebu omladini Donjeg Vakufa.

-Saradnja je uspostavljena sa općinama u Republici Turskoj još prije 10-ak godina, a sa općinom Šehzadeler 2014. godine. Moje je zadovoljstvo što je s nama načelnik općine Šehzadeler kako bismo upriličili otvorenje ovog parka, kao i ljudi iz Parlamenta. Mi smo u saradnji sa općinom Šehzadeler, kada su predložili da se napravi ovaj park, izvršili pripremu zemljišta i to nas je koštalo oko 20.000 KM, a investicija u vidu opreme je oko 50.000 KM tako da je vrijednost parka oko 70.000 KM. Jako je kvalitetan park koji će služiti našoj djeci i moje je zadovoljstvo da to predamo na upoterebu djeci. Mi i dok smo radili park, kada smo postavili opremu, tu je već bilo mnogo djece. To je jedno zadovoljstvo koje nas tjera da dalje radimo i poboljšavamo uslove za omladinu u našem gradu - rekao je Sušić zahvalivši svima koji su učestovali u projektu i izrazivši nadu da će imati još mnogo zajedničkih projekata. 

Nakon svečanog programa, zvanice su presjekle vrpcu čime je zvanično otvoren ovaj park.

Otvorenje parka upriličeno je u okviru obilježavanja 14. septembra, Dana oslobođenja Donjeg Vakufa u posljednjem ratu.

U Donjem Vakufu svečano otvoren Aktiv-park - 13. 9. 2018
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.