open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
U dva dana tri prijedloga: Koliko bi bile snižene plaće funkcionera, šta to znači onim s najmanjim primanjima
Nakon kritika u javnosti zbog činjenice da se od ovog mjeseca povećavaju i plaće zvaničnika, a ne samo ostalih oko 23.000 zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, u roku od dva dana su u parlamentarnu proceduru upućena čak tri prijedloga izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.
02.07.2022. u 19:09
get url
text

Dva od ova tri prijedloga se odnose na smanjenje koeficijenata onih sa visokim plaćama.

Sve je uslijedilo kada se ove sedmice, na sjednicama domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u raspravi o budžetu institucija BiH za ovu godinu povuklo pitanje povećanja osnovice.

Čista demagogija

Osnovica je povećana, tačnije vraćena na iznos iz 2009. godine, na 535 KM odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine još prije tri mjeseca i skoro niko, osim medija, nije se oglašavao. Osnovica se odnosi na sve zaposlene, a parlamentarci i ministri su također zaposleni u institucijama BiH. Primjenom nove osnovice plaće se uvećavaju svima, s tim da naprimjer ministri dobijaju 500 KM više, a namještenici s najnižim primanjima dobit će tek 60 KM više.

VEZANI TEKST - Usvojen budžet BiH, nije dozvoljeno glasanje o zaključku Kluba Bošnjaka da se smanje plaće zvaničnika

Opozicija je sada počela kritizirati budžet zbog povećanja plaća zvaničnicima iako je prava "adresa" izmjena Zakona o plaćama, a ne budžet.

Komentirajući predložena smanjenja koeficijenata za obračun plaća funkcionera Salih Karčić, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, kazao je da to ništa ne znači za ostalih oko 23.000 zaposlenih službenika i namještenika.

- Mi tražimo da se nama povećaju plaće, a ne da se njima smanje. To je sve predizborna kampanja. To nema veze sa istinom, moralom. To su mogli prije tri i pet mjeseci, da su htjeli. Kada je pokrenuta inicijativa da se poveća koeficijent za one s najnižim primanjima, to su u Domu naroda skinuli – prokomentirao je Salih Karčić, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

Istakao je da njih interesira da se potpiše kolektivni ugovor jer ih bez njega "terorišu i ekonomski i pravno".

- Oni će se, smanjenjem svojih koeficijenata, kao odreći 500 KM, a opet imaju 4.500 KM plaću. To je čista demagogija. Hoće da zarade političke poene, a neće da nama daju plaću s kojom se može preživjeti. Mogu oni sebi skinuti i 1.000 KM, šta mi imamo od toga. Treba da se nama poveća koeficijent – dodao je Karčić.

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH je u četvrtak u proceduru uputio izmjene Zakona o plaćama, i predložio usvajanje po hitnom postupku zbog činjenice da je osnovica za plaće povećana svima pa je došlo do nesrazmjernog povećanja plaća. Veće povećanje sljeduje zvaničnike, a manje namještenike, vojnike, policijske službenike...

Obuhvaćeni i generali...

Ono što je Klub Bošnjaka predložio je smanjenje koeficijenata svima kojima on iznosi više od četiri. To uključuje ne samo imenovane i izabrane već i državne službenike, imenovana profesionalna vojna lica, imenovane policijske službenike.

Prema njihovom prijedlogu bi osnovna plaća člana Predsjedništva BiH bila 4.686 KM i bila bi niža za 664 KM u odnosu na plaću po novoj osnovici koja se primjenjuje od ovog mjeseca.

Osnovna plaća predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg oba doma bi iznosila 4.076 KM, što je 578 KM niže, a njihovi savjetnici bi imali 300 KM manje. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH bi imao 4.215 KM, što je 600 KM manje, ministar bi imao 3.985 KM osnovne plaće, što je 562 KM manje, a parlamentarac bi imao 3.937 KM plaću ili 557 KM nižu.

VEZANI TEKST - Za Bećirovića je povećanje plaća zvaničnicima novonastala situacija, a odluka o osnovici donesena prije tri mjeseca

General-pukovnik, kao i direktor policijske agencije bi imao 3.750 KM osnovnu plaću, što je 530 KM manje od planirane budžetom po osnovici 535 KM i sadašnjim koeficijentima, general-major bi imao 3.044 KM (433 KM manje), a brigadni general 2.814 KM ili 396 KM manje.

Drugi prijedlog izmjena Zakona o plaćama dostavio je jučer i Denis Zvizdić (NiP), zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH. On je predložio malo veće koeficijente nego Klub Bošnjaka, te je obuhvatio izabrana i imenovana lica, ali ne i generale i direktore policijskih agencija.

Osim ova dva prijedloga izmjena Zakona o plaćama, zastupnica Naše stranke irjana Marinković-Lepić uputila je treći. Njime se briše član zakona koji se tiče naknade za vrijeme produženja radnopravnog statusa izabranih lica i imenovanih zvaničnika, te se definiraju neke druge naknade koje sada određuje Administrativna komisija Parlamenta BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.