open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
U FBiH 17 novooboljelih od COVID-19: Maglaj i Žepče posljednjih dana bilježe najviše pozitivnih slučajeva
U posljednja 24 sata na području Federacije Bosne i Hercegovine testirano je 577 osoba, te je kod 17 testiranih potvrđen koronavirus.
08.05.2020. u 12:18
get url
text

Kazao je to Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, na današnoj press konferenciji  predstavnika federalnih institucija povodom stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa na području FBiH.

- Najveći broj novih slučajeva nalazi se u Zeničko-dobojskom kantonu, konkretno u Maglaju i Žepču. Ta dva grada u posljednjih nekoliko dana predstavljaju lokalne zajednice u kojima je zabilježen naveći broj pozitivnih uzoraka. Jedan pozitivan je i u Unsko-sanskom kantonu, u Cazinu - rekao je Pehar.

Prema njegovim riječima, u FBiH do sada su ukupno testirane 21.764 osobe, a koronavirus je potvrđen kod 983 testiranih.

- Žena ima nešto više u toj brojci. Koronavirsu je potvrđen kod 55 posto žena, dok je muškaraca 45 posto. Od broja oboljelih, hospitalizirana su 43 pacijenta, od kojih i dalje imamo dva sa težom kliničkom slikom, odnosno nalaze se na respiratoru - istakao je. 

Dodao je kako se do danas oporavilo 535 zaraženih koronavirusom, dok je 414 aktivnih.

- Tokom jučerašnjeg dana nismo imali nijedan smrtni slučaj. Od početka epidemije do danas imali smo 34 smrtna ishoda koja dovodimo u vezu sa koronavirusom - kazao je Pehar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.