open-navfaktor-logo
search
Neće biti protesta
U FBiH od početka godine urađeno šest transplantacija, četiri u Sarajevu i dvije u Tuzli
Od početka ove godine u Bosni i Hercegovini urađeno je šest transplantacija, i to četiri u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i dvije u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.
07.09.2022. u 08:00
get url
text

Kazao nam je to Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, što je, ako se izuzmu dvije godine u pandemiji (2020. i 2021) do sada najmanji broj.

Tomislav Žuljević

- Za sedam dana bit će godina kako je glumica Sanja Burić, koja je preminula od posljedica moždanog udara, donirala organe. To je bila posljednja kadeverična transplantacija od preminule osobe i to je zaista poražavajuće. Ne znam zaista kome da se više obratimo. Upravo pišem pismo Eurotransplantu, a sve u cilju da se animiraju nadležne institucije, ako ne u cijeloj BiH, onda bar u Federaciji BiH. Jasno mi je da Eurotransplant tu ništa ne može pomoći, ali nam bar mogu dati savjete - naveo je jučer Žuljević.

Iako su u Udruženju početkom jula najavljivali i proteste u oktobru, Žuljević dodaje kako ih najvjerovatnije neće biti.

- U ovom trenutku nemamo nikakav plan za proteste. Računao sam da ćemo imati određenu kritičnu masu pacijenata koji će se odazvati. Međutim, sve su prilike da su se pacijenti pomirili da umru čekajući na transplantaciju jetre i srca. Neki pokušavaju svoje zdravstvene probleme riješiti u inozemstvu na šta imaju pravo - naveo je Žuljević.

Podsjetimo, na području Federacije BiH na dijalizi je blizu 2.000 pacijenata od kojih bi jedna trećina mogla biti transplantirana, što je od 700 do 800 osoba.

Iz Udruženja navode da još oko 30-ak pacijenata čeka na transplantaciju jetre i 20-ak na transplantaciju srca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.