open-navfaktor-logo
search
Troškovi za energente
U FBiH se ne zna kada će početi podjela novčane pomoći najugroženijima dok je u RS-u već završena
U Federaciji Bosne i Hercegovine još nije počela isplata novčane pomoći za troškove energenata najugroženijim domaćinstvima i ne zna se kada će, dok je u manjem bh. entitetu RS podjela pomoći počela 7. septembra i završena je.
13.10.2023. u 07:55
get url
text

Riječ je o pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini od 70 miliona eura koji su namijenjeni za direktno saniranje posljedica povećanih cijena energenata za privredu i ugrožena domaćinstva, do čega je došlo usljed globalne inflacije.

VEZANI TEKST - Građani će se morati prijaviti na javni poziv ako hoće pomoć u plaćanju grijanja

Na računu Ministarstva finansija i trezora BiH 63 miliona eura su se našli još u maju a Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će javni poziv za selekciju domaćinstava koja imaju pravo na EU pomoć raspisati tek 23. oktobra.

U RS-u pomoć po ugroženom domaćinstvu je iznosila 476 KM i dodijeljena je u šest kategorija. Pomoć su dobili nezaposleni borci u dvije kategorije, korisnici penzija (osim srazmjerne), koja ne prelazi 350 KM. Tu su korisnici prava na novčanu pomoć, na dodatak na djecu, te osobe starije od 65 godina, koji su se našli na spisku korisnika nakon sprovedene procedure javnog poziva.

- Kada sam čuo za taj projekat odmah sam rekao da sumnjam u tu podjelu. Mi smo se već tokom ljeta bavili ogrijevom. Više od 80 posto onih koji su pisali ogrijev preko udruženja su i dobili a ovih 20 posto će dobiti do kraja ovog mjeseca.

Bojim se da oni socijalno najugroženiji penzioneri neće dobiti pomoć koju je poslala EU jer ne može niko odrediti ko je socijalna kategorija od penzionera. Recimo imate supružnike u domaćinstvu koji imaju najniže penzije ali i dosta mladih penzionera sa najnižim penzijama koji školuju djecu. Šta će biti s njima - pita Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić nije odgovorio na upit Faktora kada će početi podjela pomoći naugroženijim domaćinstvima u Federaciji ali se oglasio na Facebooku.

- Pomoć EU mora biti podijeljena do kraja aprila 2024. godine. To je rok koji nam je postavila Evropska komisija i obaveza je koju nećemo prekršiti. Hoćemo li uspjeti završiti ranije, nadam se da hoćemo jer radimo sve da ovaj novac dobijete do kraja godine. U petak potpisujemo sporazum sa općinama i gradovima jer njima novac treba da se prebaci a oni da ih podijele krajnjim korisnicima, domaćinstvima - rekao je Delić i dodao:

- A 23. oktobra planiramo raspisati javni poziv na koji se trebaju prijaviti oni koji su u jednoj od četiri kategorije koje imaju pravo na ovu pomoć. Javni poziv nam treba jer nam trebaju podaci o domaćinstvima u kojima živi neko iz jedne od prepoznatih kategorija ali i zbog podataka o ukupnim primanjima jednog domaćinstva. Novac ćemo podijeliti onima kojima je i najpotrebniji, kako je definisano sporazumom i programom a ne pod pritiskom javnosti da bude odmah i sada.

VEZANI TEKST - Ovo je krajnji rok za isplatu jednokratne pomoći od po 300 i 600 KM najugroženijim domaćinstvima u FBiH

Pomoć po domaćinstvu će iznositi 300 KM i 600 KM a obuhvatit će 110.000 najugroženijih domaćinstava.

Među kategorijama koje će imati pravo na pomoć su penzioneri sa minimalnom ili zagarantovanom penzijom, primatelji stalne novčane pomoći, korisnici federalnog dječijeg doplatka i jednoroditeljske porodice u kojima je otac nepoznat ili jedan roditelj preminuo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.