open-navfaktor-logo
search
Parlament
U FBiH se stvaraju pretpostavke za zabranu izgradnje malih hidroelektrana
Zastupnički dom Parlamenta Federacije u utorak, 27. aprila, glasat će o predloženim dopunama Zakona o električnoj energiji, kojim se stvara pretpostavka za zabranu izgradnje malih hidroelektrana, instalisane snage do i uključivo 10 MW na cijeloj teritoriji Federacije BiH.
24.04.2021. u 12:46
get url
text

Pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Halko Balavac za Fenu je potvrdio da je Zakon dopunjen prije svega odredbom u članu kojim se definiše šta su to "male hidroelektrane (mHE)" a one su definisane kao "hidroenergetski objekat instalisane snage do i uključivo 10 MW", što u dosadašnjem Zakonu i podzakonskim aktima nije bilo definisano.

Član 78. Zakona dopunjen je odredbom člana kojom se obustavlja izdavanje Energetskih dozvola za male hidroelektrane na cijeloj teritoriji Federacije BiH, čime se onemogućava izdavanje odobrenja za građenje od bilo koje nadležne institucije za izdavanje akata za građenje za mini hidroelektrane.

- To u konačnici ima za posljedicu i nemogućnost građenja, odnosno zabrane izgradnje mini hidroelektrana - istakao je Balavac. 

Još jedna odredba u članu 116. Zakona dodata je u želji da se svim podnosiocima zahtjeva za izdavanje Energetske dozvole, koji već imaju zaključene ugovore o koncesiji s nadležnim organom, omogući da, u roku od tri godine od dana stupanja na snagu Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji kompletiraju svoj zahtjev za izdavanje Energetske dozvole, a sve u svrhu izbjegavanja sudskih sporova između investitora i državnih organa.

- Rok od tri godine je ostavljen iz razloga što je podnosilac zahtjeva dužan pribaviti određenu dokumentaciju, a za čije izdavanje treba određeno vrijeme. Ta dokumentacija se ogleda u pribavljanju vodoprivrednih akata, okolinske dozvole, prethodne elektroenergetske saglasnosti, urbanističke saglasnosti, kao i dokaza o riješenim imovinskopravnim odnosima vezanim za nekretninu na kojoj je predviđena gradnja - rekao je Balavac.

Izradi navedenih dopuna Zakona o električnoj energiji Ministarstvo je pristupilo nakon zaključka Zastupničkog doma u vezi potpune zabrane izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Federacije BiH i u skladu sa Deklaracijom o zaštiti rijeka u Federaciji.

Da bi stupile na snagu dopune Zakona o električnoj energiji potrebno je da ih odobre oba doma Federalnog parlamenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.