open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
U FBiH za 24 sata testirano 553 osoba, 22 pozitivne na COVID-19
Ministar zdravstva federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Mandić kazao je na današnjoj konferenciji za medije ponovio molbu penzionerima da poštuju ograničenja kretanja koja su na snazi, a svoju molbu je obrazložio da su dvije trećine umrlih od bolesti COVID-19 u dobi više od 65 godina.
15.04.2020. u 12:01
get url
text

- Mi ne želimo ograničavati vaše slobode, a vi znate da trenutno nemamo adekvatnog lijeka za ovu bolest, nemamo još razvijenu vakcinu. Jedini alat koji imamo u rukama je da spriječimo širenje virusa jer on samo prelaskom s jednog čovjeka na drugog produžava svoj život i ako to uspijemo spriječiti, mi ćemo zaustaviti ovo širenje bolesti – izjavio je Mandić.

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar je kazao da je u protekla 24 sata u FBiH na COVID-19 testirano 553 osobe, od kojih su 22 pozitivne.

- Do današnjeg dana je u FBiH ukupno testirano 7.174 uzotka i da je pri tome COVID-19 potvrđen kod 634 osobe – izjavio je Pehar.

Najviše registriranih pozitivnih osoba na koronavirus je u HNK (205), zatim u Tuzlanskom kantonu (82), Kantonu Sarajevo (78), ZDK (71), ZHK (69), USK (57).

- Što se tiče bolničkog liječenja, u FBiH imamo hospitalizirana ukupno 74 pacijenta oboljela od COVID-19, od kojih je osam na respiratoru. Zaključno sa današnjim danom, evidentirano je 55 osoba koje su se oporavile. Što se tiče broja umrlih, od 25 potvrđenih smrtnih slučajeva koje dovodimo u vezu sa koronavirusom, 14 je muškaraca, a 11 je žena.  Više od dvije trećine umrlih su u starosnoj skupini više od 65 godina – kazao je Pehar.

Ministar Mandić je dodao da je više od 500 zdravstvenih radnika testirano na COVID-19, te je kazao da se još uvijek ne razmatraju mjere kojim se omogućio rad privatnih stomatoloških i ortodonskih ordinacija u FBiH.

- Svi su zatvorili te ordinacije i svi podjednako, ne samo stomatološke organizacije, već cijela ekonomija mora podjednako podnositi teret ove krize – kazao je Mandić govoreći o negativnim posljedicama mjera na rad ovih ordinacija.

Kada je u pitanju nabavka lijekova za onkološke pacijente, Mandić je izjavio da "ne bi trebalo biti problema", te da Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) nabavlja lijekove, ali da je FBiH malo tržište i da mnoge kuće nisu zainteresirane za prodaju lijekova.

Kada je u pitanju veliki broj zdravstvenih radnika koji su na bolovanju, kazao je da se Ministarstvu niko nije obratio sa tvrdnjom da postoji prijetnja za narušavanje zdravstvenog sistema.

- Menadžmenti zdravstvenih ustanova su dužni da vode računa o uposlenicima koji su na bolovanju. Mi nemamo tačne podatke, koliko je njih, da li su opravdano otvorili bolovanje – izjavio je Mandić.

Pehar je, govoreći o mogućnosti masovnijeg testiranja građana, kazao da proces testiranja prati strategiju iz Kriznog plana pripravnosti i odgovora na pandemiju koronavirusa.

- U počenoj fazi ove pandemije mi smo testirali osobe po definiciji slučaja. To su bile osobe koje su dolazile u FBiH iz ugroženih područja, u kojima je obilježena lokalna transmisija. Zatim smo testirali osobe koje su bile u direktnom kontaktu sa tim osobama. Sa razvojem epidemije naš Krizni plan je proširen na način da su te indikacije za testiranje proširene, tako da smo u prvi plan, želeći zaštititi naše zdravstvene ustanove i ustanove za smještaj osoba treće životne dobi, predvidjeli povećan broj testiranja upravo za zdravstvene radnike, odnosno pacijente koji se nalaze na liječenju u bolnicama – izjavio je Pehar.

Dodao je da se testiranje proširilo na druge kliničke slučajeve sa sumnjivom slikom, te da nikada neće biti moguće testirati sve one koji bi to željeli.

Mandić je kazao da FBiH trenutno ima "negdje oko 260 respiratora", ali je istaknuo da oni služe samo za najteže oboljele, te da oni pomaži, a da ne garantiraju ozdravljenje.

- Ja bih bio neobično sretan da mogu sada potvrditi takvu vijest. Još nismo o tome razmišljali, ali ja se nadam i trudit ću se da i to pitanje dođe na dnevni red i da možemo zdravstvenim radnicima povećati i lične dohotke, ali i isplatiti bonus – izjavio je Mandić govoreći o mogućnosti finansijskog nagrađivanja zdravstvenih radnika.

Pojasnio je da testiranje sada rade tri klinička centra, te da je testove nabavila Vlada FBiH i proslijedila ih kliničkim centrima koji ih rade u okviru svojih redovnih nadležnosti.

- Cijena za pojedinačni test nije određena – izjavio je Mandić.

Dodao je da je situacija, kada je broj testova u pitanju, takva da je FBiH čak i posudila jedan broj testova, te da je broj kojim raspolažu sasvim dovoljan.

Mandić je, govoreći o privatnim zdravstvenim ustanovama koje ne ispunjavaju uvjete za vršenje testiranja, kazao da te ustanove prvo trebaju podnijeti zahtjev za certifikaciju.

- Po zakonu i po pravilniku, privatna ustanova ne može testirati. Ona se mora staviti u funkciju javne zdravstvene ustanove i to regulira pravljenjem ugovora sa javnom zdravstvenom ustanovom i ta ustanova onda preuzima ingerencije za to testiranje. To je vrlo jasno. Nije nikakav problem, ali kada nam se ukažu potrebe, mi ćemo to uraditi – izjavio je Mandić.

Dodao je da je jedna privatna zdravstvena ustanova najavila podnošenje zahtjeva za certificiranje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.