open-navfaktor-logo
search
Kurban-bajram
U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci klanjan bajram-namaz
U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci brojni vjernici klanjali su bajram-namaz povodom Kurban-bajrama, jednog od dva najveća muslimanska blagdana.
09.07.2022. u 08:01
get url
text

{$galerijaFotografija}

Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović rekao je da je ovo prilika da uime Ferhat-pašine džamije i grada Banja Luka pošalju sjetu i emociju za ovaj blagoslovljeni dan, Kurban-bajram, koji povezuje kako sa duhovnim, tako i fizičkim zavičajem.

- Duhovnim jer su mnoge naše hadžije danas u Meki, a fizičkim zavičajem jer su naši mnogi prognanici danas ovdje u Banjoj Luci, a mnogi su još uvijek u dijaspori - kazao je Abdibegović.

Dodao je da imaju poseban osjećaj kurbana kao žrtve koju prinose želeći da umilostive Milostivog da primi ibadete i sve ono što čine za dobrobit i čovjeka i ljudi i domovine.

- U tom kontekstu prinošenje žrtve u islamu ima za cilj približavanje Bogu i zbližavanje s ljudima. Žrtvu koju činimo, činimo u ime Boga, a žrtvu koju prinosimo želimo s njome iskazati poštovanje i pažnju prema onome kome je ta pomoć potrebna. Kroz kurban mi prolazimo i uznosimo tu svoju misao i osjećaj vjere koja nas podiže do Gospodara i ona zrači ne samo vertikalno nego i horizontalno kada izgovaramo tekbir-i-tešrik, odnosno veličanje Boga - rekao je Abdibegović.

Istakao je da je u tom kontekstu ovaj dan vrlo važan i značajan ne samo u ozračju jutrošnje svjetlosti duha, nego u ozračju topline i ljubavi koju danas dijele sa svim ljudima.

- Bog određuje vrijeme i daje mu blagoslov, ovo vrijeme je blagoslovljeno po tim vrijednostima - rekao je muftija banjalučki.

Banjalučanin Armin Šibić koji živi u Sarajevu čestitao je svim vjernicima Kurban-bajram, poželivši im da im ovaj blagdan protekne u miru, veselju i zdravlju kao i da ga proslave u krugu porodice, prijatelja, svih onih koji su im dragi i dobrodošli.

- Kao i svaki blagdan treba da se proslavi iz srca, to je ono što je valjda i cilj svega, u krugu porodice - rekao je Šibić.

Među vjernicima koji su klanjali bajram-namaz bio je i Irfan Đelić iz Banje Luke.

- Ovaj balgdan je nešto veličanstveno, mi za ovaj blagdan i za Ramazanski bajram, proslavljamo sve ono što nam je lijepo dao uzvišeni Allah tako da sreća, zadovoljstvo, prijateljstvo, drugarstvo, druženje, to nam je moto i tako živimo - kazao je Đelić.

Nekima od vjernika ovo je bio prvi put da posjećuju Ferhat-pašinu džamiju.

- Ja sam došao iz Slovenije prvi put u Banju Luku i ova džamija mi se jako sviđa - rekao je Mustafa Halid navodeći da iako je obišao mnoge druge zemlje jako mu se dopalo kako izgleda Ferhat-pašina džamija i kako se u njoj obilježava Kurban-bajram.
 

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci klanjan bajram-namaz - 9. 7. 2022.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.