open-navfaktor-logo
search
Privrednici negoduju
U FERK nije stigao zahtjev elektroprivreda za poskupljenje struje u FBiH, ali jesu novi ugovori privredi
U javnosti se spekuliše da će doći do poskupljenja struje u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali to su samo nagađanja jer Regulatornoj komisiji za energiju u FBiH (FERK) nijedna od dvije elektroprivrede nije podnijela zahtjev za nove cijene električne energije. Međutim, privreda mora svake godine potpisati ugovore sa Elektroprivredom BiH ili HZHB o snabdijevanju za narednu godinu i zbog toga se stvorila dilema u jevnosti o poskupljenju struje svima.
07.11.2023. u 07:53
get url
text

VEZANI TEKST - Udruženje poručilo poslodavcima: Ne potpisujte ponude koje je dostavila EPBiH dok...

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH poziva članice i sva privredna društva u FBiH koja su od Elektroprivrede BiH dobila ponude za cijene električne energije sa povećanjem da ove ugovore do daljnjeg ne potpisuju.

Kako smo saznali u FERK-u, nijedna elektroprivrede iz Federacije BiH nije podnijela zahtjev za poskupljenje struje. Međutim, oko cijene struje između privrednih subjekata, odnosno takozvanih tržišnih kupaca, sa elektroprivredama FERK nema nikakve nadležnosti, jer se radi o njihovom međusobnom ugovornom odnosu.

Tržišni kupci ugovaraju cijenu električne energije slobodno sa bilo kojim snabdjevačem. To je obnavljanje jednogodišnjih ugovora sa potrošačima kojima se na osnovu tržišnih cijena ponude neki drugi uvjeti za isporuku električne energije.

Snabdjevači električnom energijom u Federaciji BiH su dva javna preduzeća, Elektroprivreda BiH i Elektroprivrede HZHB Mostar. Ova preduzeća imaju obavezu pružati univerzalnu uslugu snabdijevanja krajnjim kupcima električne energije iz kategorije potrošnje domaćinstvo, te malim preduzećima i komercijalnim kupcima koji na tržištu nisu odabrali snabdjevača i FERK se pita o formiranju novih cijena.

Da bi došlo do korekcije cijene struje potrebno je više od dva mjeseca da se provede procedura u FERK-u.

Javni snabdjevač predlaže cijene usluge po kojima isporučuje električnu energiju u okviru univerzalne usluge, u skladu sa metodologijom. Cijene moraju biti predložene FERK-u najkasnije 60 dana prije planirane primjene novih cijena. FERK potom daje saglasnost na predložene cijene.

U slučaju da cijene koje je predložio javni snabdjevač nisu utvrđene u skladu sa metodologijom, FERK neće dati saglasnost na predložene cijene. U tom slučaju FERK utvrđuje cijene usluge javnog snabdjevača.

Hoće li doći do poskupljenja struje svim potrošačima, a među njima i domaćinstvima još se ne zna jer nijedna od dvije elektroprivrede još nije podnijela zahtjev za poskupljenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.