open-navfaktor-logo
search
Dva kandidata
U Gazi Husrev-begovoj biblioteci počeo izbor reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH
Ustavom Islamske zajednice je definirano da je reisu-l-ulema poglavar i vrhovni muftija Islamske zajednice i njen najviši vjerski autoritet
12.10.2019. u 11:19
get url
text

Izborno tijelo Islamske zajednice u BiH danas će na sjednici u Sarajevu između dva kandidata, sadašnjeg reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i zastupnika u skupštini Srbije i bivšeg muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića, izabrati reisu-l-ulemu za naredni sedmogodišnji manadat.

Sjednica se održava u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Rezultati izbora reisu-l-uleme bit će poznati u podnevnim satima. 

Novinari i snimatelji jutros su mogli vidjeti i snimiti kandidata Muamera ef. Zukorlića, dok se aktuelni reisu-l-ulema nije pojavljivao pred kamerama prije početka sjednice. 

Tajnim glasanjem reisu-l-ulemu bira tijelo koje čine sabornici Islamske zajednice, članovi Rijaseta, muftije, predsjednici mešihata, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori.

Ustavom Islamske zajednice je definirano da je reisu-l-ulema poglavar i vrhovni muftija Islamske zajednice i njen najviši vjerski autoritet.

Nakon izbora reisu-l-uleme Sabor Islamske zajednice imenuje Odbor za predaju menšure reisu-l-ulemi. Prilikom preuzimanja menšure reisu-l-ulema polaže zakletvu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu i zvanično stupa na dužnost. Ukoliko je za reisu-l-ulemu ponovo izabran dotadašnji reisu-l-ulema, svečanost obznanivanja njegovog novog mandata će se obaviti prema propisanom protokolu bez predaje nove Menšure.

{$galerijaFotografija}

Izbor Reisu-l-ulema
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.