open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
U Gazi Husrev-begovoj džamiji klanjana dženaza Rizvanu Haliloviću
Veliki broj vjernika danas je nakon podne-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, klanjao i dženazu-namaz preminulom Rizvanu Haliloviću, istaknutom aktivisti i predsjedniku Udruženja bosansko-turskog prijateljstva Bosfor.
30.08.2021. u 14:29
get url
text

Halilović je preminuo u Sarajevu je 26. augusta, u 67. godini, a dženaza-namaz je klanjan u haremu Gazi Husrev-begove džamije. Ukop će se obaviti danas na sarajevskom mezarju Grličića Brdo.

Halilović je rođen u Bijelom Polju, a živio je i u Turskoj nakon progona koje je doživio zbog političkog angažmana devedesetih godina u SFR Jugoslaviji.

Halilović je bio istaknuti aktivista iz Sandžaka, koji je čitav svoj radni vijek proveo u borbi za jedinstvo Bošnjaka. Nakon osnivanja Stranke demokratske akcije (SDA), bio je jedno vrijeme predsjednik njenog ogranka u Makedoniji.

Bilo je posvećen povezivanju ljudi na vrijednostima koje je crpio iz tradicije, posebno iz dva značajna dokumenta – Povelje Kulina bana i Ahdname, čije je godišnjice nastanka udruženje koje je vodio redovno obilježavalo javnim tribinama i uz prisustvo eminentnih ličnosti.

Trudio se i da približi dva prijateljska naroda, Bošnjake i Turke.

Tokom akademske karijere Hlilović je često bio član različitih odbora i institucija u Bosni i Hercegovini, Sandžaku i regionu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.