open-navfaktor-logo
search
INOBiH
U Goraždu identifikovane četiri žrtve protekle agresije, nestale u Foči, Čajniču i Višegradu
U Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu danas su identifikovane četiri žrtve proteklog rata.
15.12.2022. u 16:27
get url
text

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su 1992. godine nestale na području Foče, Čajniča i Višegrada.

Posmrtni ostaci ovih žrtava su ekshumirani u ranijim godinama, ali su porodice tek danas pristupile zvaničnoj identifikaciji. Njihov identitet najprije je utvrđen putem DNK metode.

Danas je identifikovana Munevera Šabanija, rođena 1972. godine u Višegradu. Ona je 1992. godine nestala na području Višegrada. Njeni posmrtni ostaci su ekshumirani na lokacijama Stražište i Đurevića polje.

Porodica je potvrdila i identitet Samira Mujezinovića, rođenog 1971. godine u Foči. On je također nestao 1992. godine, a kada je zajedno sa grupom od 30 muškaraca odveden iz Kazneno – popravnog zavoda u Foči. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni na lokalitetu Suhi Potok – Previla.

Identifikovan je i Islam Srna, rođen 1932. godine u Gornjim Stopićima kod Čajniča. On je nestao na području Čajniča 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2005. godine u mjestu Todorovići.

Danas su identifikovani i posmrtni ostaci Džehve Trako, rođene 1920. godine u Foči. Nestala je 1992. godine na lokalitetu Gornje Papratno, a njeni posmrtni ostaci ekshumirani su na ovoj lokaciji 2000. godine, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe (INO) BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.