open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na heroje
U Goraždu obilježena 29. godišnjica pogibije komandanta Ferida Dizdarevića i njegovih saboraca
U organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) "Zlatni ljiljan" u Goraždu je danas obilježena 29. godišnjica pogibije načelnika štaba 43. drinske udarne brigade Ferida Dizdarevića Dizdara i njegovih osam saboraca.
10.02.2023. u 15:35
get url
text

Heroji odbrane Goražda i BiH živote su izgubili na današnji dan 1994. godine na najhumanijem vojničkom zadatku. U pokušaju da iz minskog polja na lokalitetu Kusjevrani u općini Čajniče izvuku tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića koji su noć ranije stradali u akciji izviđanja agresorskih artiljerijskih položaja, poginuli su načelnik Štaba i pripadnici Izviđačko-diverzantske čete Ferid Dizdarević i saborci Muris Džananović, Sabahudin Terović, Amir Pašić, Salem Omerović, Nijaz Karović i Bajro Kostić.

Članovi porodice, njihovi nekadašnji saborci, prijatelji i poštovaoci, predstavnici vlasti BPK i Grada Goražde, danas su im odali dužnu počast polaganjem cvijeća na mezarjima u naseljima Kolijevke i Glamoč, a uspomene na lik i djela Dizdara i saboraca evocirane su na akademiji u Centru za kulturu Goražde.

- Dizdar i njegovi saborci poginuli su u humanoj misiji spašavanja tijela nastradalih saboraca. U tom periodu rata, to je bio najveći i nenadoknadiv gubitak Armije RBiH jer ni u jednoj jedinici na prostoru BiH nije bilo slučajeva da je u jednom danu izgubila načelnika štaba, četiri "Zlatna ljiljana" i naša je obaveza da se trajno podsjećamo - kazao je potpredsjednik Saveza Derviš Hadžić.

Salko Omerović, jedan od saboraca i nekadašnji komandir Diverzantsko-izviđačkog voda 43. drinske udarne brigade, s posebnim emocijama prisjetio se da je to bio jedan od najtužnijih trenutaka, posebno za pripadnike te brigade. Podsjetio je da je, iako su mu mnogi ukazivali na rizike koje nosi akcija duboko u neprijateljskoj teritoriji, komandant Dizdarević govorio kako sebi nikad ne bi mogao oprostiti da ih ostavi tamo.

- U toj akciji je ranjeno 17 boraca, a izvlačenje tijela poginulih i ranjenih iz minskog polja trajalo je cijelu noć kroz snijeg dubine oko jednog metra. Našim herojima dugujemo nezaborav -  poručio je Omerović.

Poruke da se ne zaboravi uputili su i članovi porodica, pomoćnica gradonačelnika Samira Drakovac, ministar za boračka pitanja BPK Avdo Mirvić i premijer BPK Edin Ćulov.

- Februar 2023. i februar 1994. godine nisu i nikada neće biti isti. Dijele ih smrt i život, rat i mir, sjećanje i zaborav, hrabrost i strah, bitke i medalje. Dizdar i njegovi saborci u miru bi bili obični momci iz komšiluka, danas su sinonim za ljudskost i hrabrost. Pamtimo njihova imena - poručeno je s akademije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.