open-navfaktor-logo
search
Bježale od četnika
U Goraždu obilježena godišnjica stradanja Drinskih mučenica
U Goraždu je danas obilježena godišnjica stradanja pet časnih sestara, blaženih Drinskih mučenica. Časne sestre su 15. decembra 1941. godine skočile s prozora današnje OŠ "Husein ef. Đozo" u smrt, koju su svjesno izabrale umjesto gubitka časti i poniženja koje si im spremali pripadnici četničkog pokreta.
13.12.2020. u 14:50
get url
text

Ove godine obilježavanje godišnjice njihovog stradanja, zbog koronavirusa, organizirano je skromnije nego prethodnih godina.

U kapeli Sv. Dominik, u prisustvu nekolicine katoličnih vjernika koji su ovim povodom stigli u grad na Drini, održana je misa u  čast Drinskih mučenica koju je predvodio župnik Josip Tadić.

 - Drinske mučenice su simbol stradanja u ovom kraju kroz čiju su životnu i patničku sudbinu isprepletene sve nedužne žrtve. One su simbol stradanja svih žena koje su pretrpjele sličnu ili istu sudbinu. Ovo je naše sjećanje na sve njih. Ujedno je to naša molitva da se u budućnosti takvo stradanje nikada ne ponovi - kazao je župnik Tadić.

Pored spomenika Drinskim mučenicama izgrađenog na mjestu stradanja, u neposrednoj blizini OŠ “Husein ef.Đozo”, vjernici su položili cvijeće i zapalili svijeće i kod spomenika ubijenoj djeci Goražda u proteklom ratu kao i spomenika na Mostu Alije Izetbegovića, izgrađenog u znak sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata.

- Ovim činom želimo dati pijetet svim žrtvama bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. Ovim činom šaljemo poruku ljudskosti, međusobne solidarnosti i zajedničkog suživota u ovom gradu i na ovim prostorima – poručio je župnik Tadić.

Naglasio je da  Goraždani itekako poštuju žrtvu časnih sestara koje su ponos i uzor ovog grada i, kako je kazao, njegov zaštitni znak protiv svih nevolja i oluja.

Uskoro bi u Goraždu konačno nakon dužeg vremena, trebala biti izgrađena i crkva Drinskih mučenica, a građevinska dozvola se očekuje do kraja ove godine

- Nadam se kako bismo na proljeće mogli započeti gradnju crkve naših Blaženica, a samim tim će i hodočasnici imati razlog više doći u naš grad. Trenutno tražimo ponude za gradnju crkve. Vjerujem kako će budućnost i otvaranje Goražda cijelom svijetu, donijeti stabilnost i sigurnu egzistenciju cijelom ovom kraju. Jedan čovjek je slab i nemoćan sam realizirati ovaj projekt. Stoga pozivam sve dobre ljude i građane ovog grada da zajedničkim snagama realiziramo ovaj projekat – kazao je župnik Josip Tadić.

Sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga porijekla Marija Bernadeta Banja, obavljale su svoje dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama.

Pet redovnica je oteto u decembru 1941. kada su u samostan upali četnici. Samostan su zapalili, a pet časnih sestara zarobili i poveli ih pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći.

Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u kasarnu u Goraždu. Nakon što su vojnici provalili u njihovu sobu sa namjerom da ih siluju one su skočile sa prozora. Njihova tijela potom su bačena u rijeku Drinu.

Spomen-obilježje Drinskim mučenicama, koje je Vatikan službeno proglasio blaženima, otvoreno je dan nakon njihove beatifikacije u sarajevskoj Zetri, 24. septembra 2011. godine. Od tada, mjesto njihovog stradanja u gradu na Drini pohode na stotine vjernika iz cijelog svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.