open-navfaktor-logo
search
Javna kuhinja
U Goraždu otvorena pekara Merhameta
U Goraždu je danas otvorena pekara koja će djelovati u sklopu buduće javne kuhinje Merhameta u tom gradu.  
25.11.2022. u 15:24
get url
text

U pekaru čiji je kapacitet 1.500 hljebova dnevno, investirano je više od 100.000 KM a projekat je podržalo niz institucija i organizacija. Riječ je o drugoj pekari Merhameta u BiH, nakon one u Tuzli. 

Predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) „Merhamet“ BiH Kenan Vrbanjac zahvalio je svima koji su doprinijeli relaizaciji projekta, uz poruku da je Merhamet tu za dobrobit čovjeka koji je u stanju potrebe, bez obzira na vjeru, naciju i rasnu pripadnost.

  - Želim da zahvalim američkoj partnerskoj organizaciji  Helping Hand  koja je donirala kompletnu pekaru vrijednu 100.000 KM, a veoma smo zahvalni gradonačelniku Goražda koji je cijelo vrijeme bio uz nas kao i gradskim vijećnicima koji su omogućili da uđemo u posjed ove zgrade, renoviramo prostorije da budu funkcionalne i na usluzi građanima – kazao je Vrbanjac.

FOTO: Merhamet

U objekat bivšeg Đačkog doma u kojem je smještena pekara i buduća Merhametova javna kuhinja, uloženo je oko 300.000 KM.

Projekat je sa 50.000 KM podržalo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo dok je Općina Centar izdvojila oko 19.000 KM.

Grad Goražde je ustupio objekat Merhametu pod povoljnim uslovima i finansirat će rad pekare u narednih pet godina.

- Radi se o javnoj kuhinji i pekari regionalnog karaktera jer će njeni korisnici biti i iz drugih gradova kao što su Foča, Višegrad  itd. – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

 Povodom otvaranja pekare Merhamet je danas svojim korisnicima podijelio i prehrambene pakete vrijednosti oko 4.000 KM, a otvaranje javne kuhinje u Goraždu planirano je do Nove godine.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.